'/> Resep Biskut Lidah Kucing Pelangi, Menggugah Selera - Ragam Resepi

Resep Biskut Lidah Kucing Pelangi, Menggugah Selera

Biskut Lidah Kucing Pelangi

Lagi mencari ide Resep Biskut Lidah Kucing Pelangi yang Lezat Sekali yang unik?, Resep Biskut Lidah Kucing Pelangi Anti Gagal memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan tutorial cara menyiapkan Cara Gampang Membuat Biskut Lidah Kucing Pelangi Anti Gagal untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Lidah Kucing Pelangi yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Lidah Kucing Pelangi, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika hendak menyiapkan Biskut Lidah Kucing Pelangi enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian istimewa. Seterusnya adalah gambar tentang Biskut Lidah Kucing Pelangi yang dapat sobat jadikan wawasan.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut Lidah Kucing Pelangi yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Biskut Lidah Kucing Pelangi menggunakan 9 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.

Cedok dan ubahsuai resepi.asalnya dari fb sheila rusly..sheila kata dia cedok dari resepi ckg azlina ina..tapi bila google2,resepi asal adalah dari Citarasawan,pernah masuk majalah aroma Nov-Dec 2013 yang menjadi biskut terbaru pada masa itu.. #goldenapron2020

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Biskut Lidah Kucing Pelangi:

  1. 250 g butter
  2. 150 g gula kastor
  3. 1 st esen vanila
  4. 2 cwn tepung rose/tepung gandum
  5. 1/2 cwn tepung jagung
  6. 1 st empleks
  7. (kalau takde guna tepung beras)
  8. 3 sb serbuk badam (optional)
  9. 3 bj putih telur gred A

Langkah-langkah membuat Biskut Lidah Kucing Pelangi

  1. Ayak tepung rose,tepung jagung dan empleks.
  2. Putar butter dan gula kastor sehingga kembang,masukkan putih telur sedikit demi sedikit sambil mix.
  3. Masukkan tepung2 yang diayak dan juga serbuk badam. Kacau sebati.
  4. Bahagikan adunan kepada beberapa warna kesukaan ke dalam piping bag.
  5. Gunting sikit bhgn hujung piping bag. Pipekan batter/adunan ke atas acuan yang telah digris.
  6. Bakar pada suhu 150C,selama 8-10minit..jgn biarkan sehingga perang,nanti warna biskut jadi pudar.kalau biskut tu boleh ditolak dan gelongsor dari acuan,kira masak la tu..👌

Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Biskut Lidah Kucing Pelangi yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.