Resep Lollipop Biskut Gula yang Bisa Manjain Lidah
Anda sedang mencari inspirasi Langkah Mudah untuk Menyiapkan Lollipop Biskut Gula Anti Gagal yang unik?, Resep Lollipop Biskut Gula yang Sempurna memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya sobat. masyarakat memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. dan kali ini saya akan sharing tutorial cara membuat Resep Lollipop Biskut Gula Anti Gagal untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Lollipop Biskut Gula yang enak harusnya sih memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Lollipop Biskut Gula, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika hendak menyiapkan Lollipop Biskut Gula yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian istimewa. Seterusnya merupakan gambar berkaitan dengan Lollipop Biskut Gula yang bisa kamu jadikan inspirasi.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Lollipop Biskut Gula diperkirakan sekitar 1 Jam 30 Menit.
Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Lollipop Biskut Gula yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Lollipop Biskut Gula memakai 13 jenis bahan dan 8 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.
Baca Juga
Selamat Menjamu Selera!😊
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Lollipop Biskut Gula:
- 70 gm Mentega
- 50 gm Marjerin
- 20 gm Ghee Minyak Sapi
- 100 gm Gula tepung
- 1 biji Telur kuning
- 120 gm Tepung serbaguna
- 50 gm Tepung beras
- 1/2 sudu teh Esen vanila
- Secukup rasa Trimit/Hundred thousand
- Secukup rasa Pencungkil gigi
- Secukup rasa Pewarna makanan
- 👉Bahan celupan
- 1 biji Telur putih
Cara untuk menyiapkan Lollipop Biskut Gula
- Sediakan bahan-bahan
- Masukkan ke dalam mangkuk adunan, mentega, marjerin, minyak sapi dan gula tepung, kemudian adunkan pada kelajuan rendah sehingga bercampur rata
- Masukkan telur kuning dan esen vanilla, adunkan sehingga bercampur rata
- Masukkan tepung serbaguna dan tepung beras sambil diayak, gaul rata dengan spatula dan adunkan sebentar pada kelajuan rendah, sehingga bercampur rata. Bungkuskan adunan dengan pembalut plasti, simpankan di dalam peti sejuk selama 15 minit
- Bahagikan adunan menjadi beberapa bahagian (bergantung kepada warna yang anda inginkan) tambahkan beberapa titis pewarna untuk setiap bahagian. Gaul rata dengan sudu, kemudian bentukkan menjadi bola-bola kecil dengan berat @ 2 gm
- Ambilkan 3 bola kecil dengan warna yang berbeza, kemudian gelek setiap bola menjadi bentuk panjang menggunakan tangan, kemudian tindihkan 3 adunan panjang tadi, gelek dengan telapak tangan sehingga memanjang kemudian digulung perlaha-lahan, dan rapikan
- Ambilkan sebatang pencungkil gigi dan cucuk, ulang sehingga selesai kemudian celukan ke dalam telur putih dan gulingkan bahagian tepinya ke dalam gula-gula manik/gula-gula hundred thousand. Susunkan di atas loyang yang telah dialas dengan kertas minyak dan simpankan di dalam peti sejuk selama 15 minit. Panaskan ketuhar pada suhu 160 darjah Celsius selama 10 minit kemudian bakar biskut selama 15-20 minit.
- Keluarkan biskut dan susun di atas rak penyejuk, selepas sejuk masukkan ke dalam balang kedap udara. Rangup, rapuh dan wangi rasanya. Selamat mencuba dan semoga berjaya. Nikmatilah....😘😘😘
Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Lollipop Biskut Gula yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!