'/> Resep Biskut kacang (mazola) yang Enak - Ragam Resepi

Resep Biskut kacang (mazola) yang Enak

Biskut kacang (mazola)

Lagi mencari inspirasi Cara Gampang Menyiapkan Biskut kacang (mazola), Menggugah Selera yang unik?, Langkah Mudah untuk Membuat Biskut kacang (mazola), Bisa Manjain Lidah memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kalian. orang-orang memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara menyiapkan Langkah Mudah untuk Membuat Biskut kacang (mazola) Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut kacang (mazola) yang enak seharusnya mempunyai aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut kacang (mazola), mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Biskut kacang (mazola) yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi suguhan istimewa. Next adalah gambar seputar Biskut kacang (mazola) yang bisa sobat jadikan inspirasi.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut kacang (mazola) adalah 2 balang kecil. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan Biskut kacang (mazola) sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat menyiapkan Biskut kacang (mazola) memakai 6 bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

Baca Juga

Pertama Kali mencuba membuatnya.. alhamdulillah bolehlah untuk makan2 sendiri.. Sumber: cookpader sue bleeza.. #cookpadmalaysia #recooked

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Biskut kacang (mazola):

  1. 2 cawan tepung gandum (saya guna 4 cawan)**
  2. 1 cawan kacang tanah Yang telah digoreng Dan Di kisar **
  3. 1 cawan gula tebu dikisar halus (saya guna 1/2 cawan sahaja)**
  4. 1 cawan minyak masak
  5. 1 biji kuning telur untuk sapuan (saya guna 2 biji kuning telur)
  6. Sedikit kacang tanah untuk hiasan

Cara untuk membuat Biskut kacang (mazola)

  1. Campurkan terlebih dahulu bahan2 kering (**). Gaul sehingga sebati.. kemudian masukkan minyak masak.
  2. Uli Dan bentukkan adunan tadi menjadi doh Yang besar. Pastikan semua bahan sebati Dan doh kelihatan berminyak.
  3. Bentukkan doh tadi mengikut saiz Yang dikehendaki..Dan hiasakan dengan kacang tanah.
  4. Preheat oven 170°c 10 minit.. kemudian bakar pada suhu 170°c selama 20 minit. 10 minit pertama membakar, keluarkan semula untuk sapuan telur kuning Dan sambung bakar 10 minit sehingga keperangan. (Saya guna 25 minit, 10 minit bakar pertama, sapu telur kuning Dan sambung bakar 15 minit sehingga keperangan. Jangan hangus).
  5. Sejukkan Dan simpan Dalam bekas kedap udara.. siap 🥰

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat Biskut kacang (mazola) yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.