'/> Bagaimana Menyiapkan Talam Suji Pandan Anti Gagal - Ragam Resepi

Bagaimana Menyiapkan Talam Suji Pandan Anti Gagal

Talam Suji Pandan

Anda sedang mencari inspirasi Resep Talam Suji Pandan, Sempurna yang unik?, Resep Talam Suji Pandan Anti Gagal memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan sharing panduan cara membuat Resep Talam Suji Pandan, Bikin Ngiler untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Talam Suji Pandan yang enak seharusnya mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Talam Suji Pandan, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Talam Suji Pandan yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan istimewa. Berikutnya adalah gambar seputar Talam Suji Pandan yang dapat kamu jadikan contoh.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Talam Suji Pandan yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Talam Suji Pandan menggunakan 16 bahan dan 7 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

Lembut dan suji nya cair di mulut. Favourite, tapi susah nak jumpa di kedai. Nak buat sendiri kena ada kerajinan. Inilah harinya! Kita rujuk yatiememories.blogspot.com yg memang dikenali kerana resepi kuih-kuih talamnya. Ni kali kedua buat ikut resepi yg sama, selepas 4-5 tahun. Cuma adjust bahagian hijau, kurangkan telur dari 4 kepada 2 je. Pertama kali cuba yg pandan, biasanya lapisan gula merah. Santan utk 2-2 bahagian tu jangan dicairkan nanti kuih tak naik lemaknya. ***Kita sukat guna cawan kopi.

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Talam Suji Pandan:

  1. Suji
  2. 2 1/4 cawan air*
  3. 1 1/2 cawan tepung suji*
  4. 1 cawan gula
  5. 1 cawan santan pekat
  6. 1 1/4 cawan air
  7. 2 biji telur
  8. Sedikit pewarna kuning
  9. Pandan
  10. 2 cawan jus pandan
  11. 1 cawan santan pekat
  12. 2 biji telur
  13. 1 1/2 cawan tepung gandum
  14. 1 1/4 cawan gula
  15. 1/2 tsp garam
  16. Sedikit pewarna hijau

Cara membuat Talam Suji Pandan

  1. Satu kan bahagian suji bertanda * selama 30 minit. Bila cukup masa, campur sebati bahan suji yg lain dan tapis masuk ke dalam * tadi. Masa ni juga mula panaskan air pengukus.
  2. Kacau atas api biasa, titiskan pewarna kuning. Bila dah likat tutup api.
  3. Rata kan dalam loyang 10” (alas plastik & minyakkan). Jika buat dalam acuan kecil, letak kan suji separuh acuan. Kukus 25 minit.
  4. Sementara tu, satukan bahagian pandan dan tapis masuk ke dalam periuk. Kacau sentiasa sampai pekat. Kita kisarkan 2 helai daun pandan dgn 2 cawan air.
  5. Tuang ke atas lapisan suji tadi. Cakarkan dulu sebelum tuang. Kukus 30 minit. Ekstra 10 minit dgn penutup terbuka utk keringkan air di atas permukaan kuih.
  6. Bila dah masak, alihkan dari tungku dan biarkan sejuk sekurang-kurang nya 4 jam sebelum dipotong.
  7. Boleh lihat tips utk kuih talam di sini :

Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Talam Suji Pandan yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang menarik untuk keluarga/teman maupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.