Resep Biskut Red Velvet 🇺🇸 yang Enak
Anda sedang mencari inspirasi Resep Biskut Red Velvet 🇺🇸, Lezat yang unik?, Resep Biskut Red Velvet 🇺🇸 Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya sobat. masyarakat memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. dan kali ini saya akan membagikan panduan cara menyajikan Bagaimana Menyiapkan Biskut Red Velvet 🇺🇸 Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Red Velvet 🇺🇸 yang enak seharusnya mempunyai aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Red Velvet 🇺🇸, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Biskut Red Velvet 🇺🇸 enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian spesial. Selanjutnya adalah gambar berkaitan dengan Biskut Red Velvet 🇺🇸 yang dapat sobat jadikan ide.
Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Biskut Red Velvet 🇺🇸 yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Biskut Red Velvet 🇺🇸 menggunakan 21 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.
Tak boleh balik kampung lagi untuk beraya tahun ni..2 tahun lah jadinya pos biskut dan baju raya ke kampung.. Sejarahnya bermula dari kek red velvet. Semasa World War II, bakers menggunakan jus beetroot untuk hasilkan warna bagi kek mereka. Bermula dari situ, berkembangnya ‘red velvet’ dalam dunia baking termasuklah terciptanya biskut red velvet seperti ini.. #cppassport USA 🇺🇸
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Biskut Red Velvet 🇺🇸:
- Bahan A
- 200 g unsalted butter (Uchu:pure butter)
- 30 g shortening
- 1 sudu besar minyak sapi
- 160 g gula perang
- Bahan B
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 sudu teh red velvet emulco/pewarna merah
- 1/2 sudu teh garam (sebab guna unsalted butter)
- 1 sudu teh cuka
- Bahan C
- 300 g tepung red rose/tepung biskut/tepung gandum
- 15 g serbuk koko
- 50 g tepung jagung
- 1 sudu besar tepung beras
- 1/2 sudu teh baking powder
- Bahan D
- 150 g coklat chip putih
- 100 g coklat chip hitam
- 150 g almond flakes /ape2 kekacang kegemaran (disangai/dioven)
Cara untuk menyiapkan Biskut Red Velvet 🇺🇸
- Kacau bahan A sekadar sebati dan berkrim sahaja supaya biskut rangup dan tak mengembang selepas dibakar.
- Masukkan bahan B. Kacau sebati.
- Campurkan dan whisk bahan C dalam mangkuk lain terlebih dahulu. Kemudian ayak ke dalam bancuhan. Kaup balik gunakan senduk.
- Masukkan bahan D dan adun adunan gunakan tangan sahaja sekadar semuanya rata. Simpan doh dalam peti 15-30 minit.
- Cubit dan bentukkan ala kadar sahaja tanpa mengenakan tekanan pada adunan. Sehodoh yang boleh!🤣 Susun dalam loyang.
- Panaskan oven pada suhu 160c.
- Bakar selama 15 minit atau sehingga bawah biskut kekuningan/keperangan muda. Keluarkan biskut dan biarkan biskut sejuk pada suhu bilik. (Biskut akan rangup bila dah sejuk). Simpan dalam balang kedap udara.
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat Biskut Red Velvet 🇺🇸 yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!