Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Arab Anti Gagal
Lagi mencari ide Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Arab, Bikin Ngiler yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Biskut Arab yang Bisa Manjain Lidah memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kalian. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan tutorial cara memasak Resep Biskut Arab, Enak Banget untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Arab yang enak harusnya sih punya aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Arab, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Biskut Arab yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian spesial. Seterusnya adalah gambar tentang Biskut Arab yang bisa kamu jadikan contoh.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Arab adalah 51 biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Biskut Arab diperkirakan sekitar 20 minit.
Baca Juga
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Biskut Arab yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Biskut Arab memakai 4 bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.
#3C #1stlove Cabaran 3C kali ini saya cooksnap daripada Latipah Nawawi. Tapi saya tak guna warna dan paper cup, tiada stok, huhu. Hanya guna 3 bahan utama sahaja. Wangi sangat kalau pakai minyak ghee tapi nak guna butter / majerin planta pun boleh. Gula boleh kurangkan kalau tak nak terlalu manis, 100g manis cukup rasa. Dalam resipi ni boleh buat 51 biji, saya gentel ada yang besar dan kecil. Kalau saiz kecil mungkin boleh hasilkan lebih dari 50 biji. Terpulang saiz masing-masing jumlah hasil biskut ya. Kalau tak nak golek dalam gula icing, sebelum bakar, boleh guna garfu tekan atas biskut supaya ada corak garis-garis, cantik juga.
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Biskut Arab:
- 150 g / 1 tin kecil minyak ghee
- 100 g gula aising (anyak)
- 250 g tepung gandum(anyak)
- 50 g serbuk almond (optional)
Langkah-langkah untuk membuat Biskut Arab
- Kacau ghee dan gula hingga sebati atau tukar warna.
- Tambah tepung gandum dan serbuk badam. Sebatikan.
- Gentelkan bentuk bebola.
- Bakar 150 darjah celsius. 20 minit. Jangan bakar lama, nanti jadi keras.
- Setelah sejuk, golek dalam gula aising kalau suka. Boleh simpan dalam botol kedap udara.
Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Biskut Arab yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!