Resep Biskut kacang (mazola) yang Sempurna

Sedang mencari inspirasi Langkah Mudah untuk Membuat Biskut kacang (mazola), Enak yang unik?, Resep Biskut kacang (mazola), Lezat memang waktu ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kamu. orang-orang memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan membagikan panduan cara membuat Resep Biskut kacang (mazola), Bisa Manjain Lidah untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut kacang (mazola) yang enak seharusnya memiliki aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut kacang (mazola), pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau mau menyiapkan Biskut kacang (mazola) enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian spesial. Next merupakan gambar tentang Biskut kacang (mazola) yang bisa kalian jadikan ide.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut kacang (mazola) adalah 2 balang kecil. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut kacang (mazola) yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Biskut kacang (mazola) menggunakan 6 bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.
Pertama Kali mencuba membuatnya.. alhamdulillah bolehlah untuk makan2 sendiri.. Sumber: cookpader sue bleeza.. #cookpadmalaysia #recooked
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Biskut kacang (mazola):
- 2 cawan tepung gandum (saya guna 4 cawan)**
- 1 cawan kacang tanah Yang telah digoreng Dan Di kisar **
- 1 cawan gula tebu dikisar halus (saya guna 1/2 cawan sahaja)**
- 1 cawan minyak masak
- 1 biji kuning telur untuk sapuan (saya guna 2 biji kuning telur)
- Sedikit kacang tanah untuk hiasan
Cara untuk membuat Biskut kacang (mazola)
- Campurkan terlebih dahulu bahan2 kering (**). Gaul sehingga sebati.. kemudian masukkan minyak masak.
- Uli Dan bentukkan adunan tadi menjadi doh Yang besar. Pastikan semua bahan sebati Dan doh kelihatan berminyak.
- Bentukkan doh tadi mengikut saiz Yang dikehendaki..Dan hiasakan dengan kacang tanah.
- Preheat oven 170°c 10 minit.. kemudian bakar pada suhu 170°c selama 20 minit. 10 minit pertama membakar, keluarkan semula untuk sapuan telur kuning Dan sambung bakar 10 minit sehingga keperangan. (Saya guna 25 minit, 10 minit bakar pertama, sapu telur kuning Dan sambung bakar 15 minit sehingga keperangan. Jangan hangus).
- Sejukkan Dan simpan Dalam bekas kedap udara.. siap 🥰
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Biskut kacang (mazola) yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!