'/> Bagaimana Menyiapkan Biskut sarang semut, Lezat Sekali - Ragam Resepi

Bagaimana Menyiapkan Biskut sarang semut, Lezat Sekali

Biskut sarang semut

Lagi mencari ide Resep Biskut sarang semut, Lezat Sekali yang unik?, Langkah Mudah untuk Membuat Biskut sarang semut, Enak Banget memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya sobat. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. nah kali ini saya akan berbagi tutorial cara membuat Bagaimana Menyiapkan Biskut sarang semut, Lezat Sekali untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut sarang semut yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut sarang semut, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Biskut sarang semut yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian istimewa. Selanjutnya merupakan gambar tentang Biskut sarang semut yang dapat kamu jadikan contoh.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut sarang semut adalah sekeluarga. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Biskut sarang semut diperkirakan sekitar 30 minit.

Baca Juga

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Biskut sarang semut yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Biskut sarang semut memakai 12 bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.

Tgok cookpad je ada biskut raya lalu lalang, kita buat biskut malas sikit. Suka lagi buat kek senang xpyah nk banyak kerja 🤣🤣🤣. Sbb biskut ni xpernah rasa dan terasa nk makan maka bro mensado kan tangan dan hati buat juga 😅😅 demi raya yg sendu tahun ini. Allahmdulillah sedap ranggup dan lembut at the same time! Ala² rasa biskut semperit juga skit. Bila makan rasanya seperti hari raya dah, dah hbis dia punya mood raya pun kurang😅😅😅 jadi mkn banyak ². Kebetulan paper cup yg kelmarin ada lagi baki buat biskut cornflakes madu. Ingat dpat lah mkn biskut cornflakes raya ni apa omar dtg terus dia tambah air dlm Tupperware cornflakes tu dah lemau biskutnya 😵😵😵. Jomlah cuba buat biskut nya.🙏🙏🙏

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Biskut sarang semut:

  1. 250 g butter dan marjerin saya campur
  2. 1/2 cawan gula csr perang diblender halus
  3. 2 cawan tepung gandum
  4. 1 1/4 cawan tepung kastard
  5. 3/4 cawan tepung jagung
  6. 1 biji telur kuning sahaja
  7. 1 sudu teh Essen vanilla
  8. Sedikit pewarna kuning
  9. Bahan tambahan
  10. Paper cup
  11. Manik warna warni
  12. Penyagat

Cara untuk menyiapkan Biskut sarang semut

  1. Saya guna senduk kayu je tpi mesin lebih baguslah. Kacau² mentega dan gula tak sampai kembang pun.
  2. Seterusnya masukkan essen, telur kuning dan pewarna skit kacau² lagi biar mesra je.
  3. Masukkan semua tepung pastu gaulkan sehingga terbentuk doh.
  4. Bila doh tbentuk, boleh lah siapkan² penyagat kita.. saya guna penyagat sayur je yg ada bekas senang xpayah guna bekas lain mudah je klau guna yg ni. Doh nya lembut nya.
  5. Ambil sedikit doh sagatkan seperti sagat keju je. Pastu guna kan garpu ya Bila nk letakkan dlm paper cup.
  6. Sediakan paper cup dan masukkan biskut tadi lalu hiaskan dgn manik² comel. panaskan ketuhar 160-170 Celsius selama 10 minit dulu. Pastu masukkan biskut bakarkan Selama 20 minit pastu sejukkan boleh lah disimpan dlm Tupperware.

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Biskut sarang semut yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.