Resep Kek Lapis Roti Merie Anti Gagal
Anda sedang mencari inspirasi Resep Kek Lapis Roti Merie, Enak Banget yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Kek Lapis Roti Merie yang Enak memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara membuat Cara Gampang Membuat Kek Lapis Roti Merie, Enak Banget untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Kek Lapis Roti Merie yang enak selayaknya memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Kek Lapis Roti Merie, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Kek Lapis Roti Merie enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan spesial. Berikutnya merupakan gambar tentang Kek Lapis Roti Merie yang bisa kalian jadikan contoh.
Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan Kek Lapis Roti Merie sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat membuat Kek Lapis Roti Merie memakai 9 bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.
#goldenapron2020 #telurantarabangsa Kek Lapis Sarawak- mewah dengan penggunaan telur, mentega primium, sekaya dan horlicks. Tak salahlah jika harganya yang mahal. Berbaloi dengan bahan, penat lelah dan masa yang peruntukkan. Kek lapis cikgu menggunakan sepenuhnya Roti Merie atau nama lainnya biskut merie tanpa menggunakan tepung gandum dan versi bajet agar kek mewah ini mampu dihasilkan oleh semua lapisan masyarakat di Malaysia ataupun di dunia dan tanpa perlu ke Sarawak. Walaupun ia bajet, rasa dan kesedapannya setaraf kek lapis Sarawak yang lain. Selamat Mencuba😊. Nota: 1) cikgu guna loyang 8”x8”. Dapat 6 lapis. Jika nak lapisan yang lagi tebal boleh guna loyang yg lebih kecil. 2) 5 biji telur jika menggunakan telur saiz A
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Kek Lapis Roti Merie:
- 4 biji telur saiz AA
- 1/4 cawan gula aising
- 200 g marjerin ADELA
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 3 sudu besar sekaya
- 1/2 cawan horlicks
- 3/4 cawan tepung roti/biskut merie
- 3 titis Pewarna kuning, hijau, coklat
- 32 keping biskut/roti merie
Cara untuk membuat Kek Lapis Roti Merie
- 1. Satukan telur, gula aising dan marjerin. Pukul rata/kembang dan ketepikan.
- 2. Masukkan susu pekat manis, sekaya, horlicks dan tepung roti/biskut merie. Kacau rata.
- 3. Bahagi adunan kepada 3 bahagian. Letak pewarna hijau/kuning/coklat setiap satu. Kacau rata
- 4. Lapik loyang dan tuangkan separuh adunan warna hijau. Ratakan dan kukus ~ 5 minit. Tuangkan separuh adunan warna coklat, ratakan dan susun biskut merie. Kukus lagi. Tuangkan separuh adunan warna kuning, ratakan dan kukus lagi Ulangi langkah melapis sehingga adunan habis.
- 5. Setelah habis melapis, kukus lama sedikit (~15 min) bagi memastikan kek betul2 masak. Bakar kek di dalam oven 180C dalam 10 minit (untuk kek yang tahan lama)
Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Kek Lapis Roti Merie yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!