Resep Biskut Durian yang Bikin Ngiler
Anda sedang mencari ide Bagaimana Membuat Biskut Durian Anti Gagal yang unik?, Resep Biskut Durian, Sempurna memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kamu. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi panduan cara menyiapkan Resep Biskut Durian Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Durian yang enak harusnya sih punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Durian, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Biskut Durian yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan istimewa. Selanjutnya adalah gambar mengenai Biskut Durian yang dapat sobat jadikan contoh.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat Biskut Durian yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Biskut Durian memakai 13 bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
Hari tu terbuat biskut durian viral sebab geram tengok orang punya asyik lalu lalang aje gambarnya di wall kita.. Tapi yang kita punya ni bukan musang king tau.. durian kampung aje 😁.. Ingat stok warna kuning ada lagi rupanya out of stock.. Durian kampung apa salahnya kan..
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Biskut Durian:
- doh biskut
- 125 gm isi durian
- 370 gm tepung gandum
- 125 gm salted butter
- 3 biji kuning telur
- 1 sudu kecil perasa durian (durian flavour) - saya skip
- 1 sudu kecil emplek
- 20 gm tepung jagung
- 40 gm Almond biji - di bakar/sangai terlebih dahulu
- salutan coklat
- 200 g white coklat bar
- 50 g white coklat Beryls coin
- Pewarna kuning (oil based) - saya guna sangat sedikit untuk dapatkan iras durian kampung
Langkah-langkah untuk menyiapkan Biskut Durian
- Satukan butter, kuning telur dan perasa durian sebatikan dengan senduk kayu. Masukkan tepung jagung, isi durian kacau dan masukkan pula tepung gandum sedikit-sedikit diikuti emplex adun adunan hingga tidak melekat dijari.
- Cubit adunan sebesar ibu jari letak badam dan bentukkan seperti ulas durian ikut kreativiti sendiri. Buat hingga adunan habis, bakar pada suhu 150 selama 20minit. Selepas itu sejukkan dahulu biskut durian.
- Satukan kedua jenis coklat putih, double boiler hingga cair. Asingkan sedikit untuk melukis nanti. Jika inginkan warna kuning campurkan pewarna dan sebatikan.
- Ambil biskut yang dibakar tadi, celup ke dalam coklat dan letak di atas redai. Apabila kering guna brush celup ke dalam coklat putih lukis seperti seakan di bahagian tepi ulas durian tu. Biarkan elok kering dan boleh disimpan di dalam bekas.
Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Biskut Durian yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!