Bagaimana Membuat Biskut kacang (mazola) Anti Gagal
Anda sedang mencari inspirasi Resep Biskut kacang (mazola), Sempurna yang unik?, Resep Biskut kacang (mazola) Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya Anda. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Dipostingan Kali ini saya akan sharing panduan cara menghidangkan Cara Gampang Menyiapkan Biskut kacang (mazola) Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut kacang (mazola) yang enak selayaknya punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut kacang (mazola), pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Biskut kacang (mazola) enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan spesial. Next merupakan gambar tentang Biskut kacang (mazola) yang dapat Anda jadikan inspirasi.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut kacang (mazola) adalah 2 balang kecil. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut kacang (mazola) yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Biskut kacang (mazola) menggunakan 6 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
Baca Juga
Pertama Kali mencuba membuatnya.. alhamdulillah bolehlah untuk makan2 sendiri.. Sumber: cookpader sue bleeza.. #cookpadmalaysia #recooked
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Biskut kacang (mazola):
- 2 cawan tepung gandum (saya guna 4 cawan)**
- 1 cawan kacang tanah Yang telah digoreng Dan Di kisar **
- 1 cawan gula tebu dikisar halus (saya guna 1/2 cawan sahaja)**
- 1 cawan minyak masak
- 1 biji kuning telur untuk sapuan (saya guna 2 biji kuning telur)
- Sedikit kacang tanah untuk hiasan
Cara membuat Biskut kacang (mazola)
- Campurkan terlebih dahulu bahan2 kering (**). Gaul sehingga sebati.. kemudian masukkan minyak masak.
- Uli Dan bentukkan adunan tadi menjadi doh Yang besar. Pastikan semua bahan sebati Dan doh kelihatan berminyak.
- Bentukkan doh tadi mengikut saiz Yang dikehendaki..Dan hiasakan dengan kacang tanah.
- Preheat oven 170°c 10 minit.. kemudian bakar pada suhu 170°c selama 20 minit. 10 minit pertama membakar, keluarkan semula untuk sapuan telur kuning Dan sambung bakar 10 minit sehingga keperangan. (Saya guna 25 minit, 10 minit bakar pertama, sapu telur kuning Dan sambung bakar 15 minit sehingga keperangan. Jangan hangus).
- Sejukkan Dan simpan Dalam bekas kedap udara.. siap 🥰
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat Biskut kacang (mazola) yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!