Cara Gampang Menyiapkan Biskut Red Velvet 🇺🇸, Lezat Sekali
Anda sedang mencari inspirasi Resep Biskut Red Velvet 🇺🇸 yang Enak Banget yang unik?, Resep Biskut Red Velvet 🇺🇸, Lezat Sekali memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya sobat. orang-orang memang sudah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan sharing panduan cara memasak Resep Biskut Red Velvet 🇺🇸, Bisa Manjain Lidah untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Red Velvet 🇺🇸 yang enak selayaknya mempunyai aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Red Velvet 🇺🇸, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau mau menyiapkan Biskut Red Velvet 🇺🇸 yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan istimewa. Next merupakan gambar berkaitan dengan Biskut Red Velvet 🇺🇸 yang dapat kalian jadikan inspirasi.
Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Biskut Red Velvet 🇺🇸 sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat membuat Biskut Red Velvet 🇺🇸 memakai 21 bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.
Tak boleh balik kampung lagi untuk beraya tahun ni..2 tahun lah jadinya pos biskut dan baju raya ke kampung.. Sejarahnya bermula dari kek red velvet. Semasa World War II, bakers menggunakan jus beetroot untuk hasilkan warna bagi kek mereka. Bermula dari situ, berkembangnya ‘red velvet’ dalam dunia baking termasuklah terciptanya biskut red velvet seperti ini.. #cppassport USA 🇺🇸
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Biskut Red Velvet 🇺🇸:
- Bahan A
- 200 g unsalted butter (Uchu:pure butter)
- 30 g shortening
- 1 sudu besar minyak sapi
- 160 g gula perang
- Bahan B
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 sudu teh red velvet emulco/pewarna merah
- 1/2 sudu teh garam (sebab guna unsalted butter)
- 1 sudu teh cuka
- Bahan C
- 300 g tepung red rose/tepung biskut/tepung gandum
- 15 g serbuk koko
- 50 g tepung jagung
- 1 sudu besar tepung beras
- 1/2 sudu teh baking powder
- Bahan D
- 150 g coklat chip putih
- 100 g coklat chip hitam
- 150 g almond flakes /ape2 kekacang kegemaran (disangai/dioven)
Langkah-langkah membuat Biskut Red Velvet 🇺🇸
- Kacau bahan A sekadar sebati dan berkrim sahaja supaya biskut rangup dan tak mengembang selepas dibakar.
- Masukkan bahan B. Kacau sebati.
- Campurkan dan whisk bahan C dalam mangkuk lain terlebih dahulu. Kemudian ayak ke dalam bancuhan. Kaup balik gunakan senduk.
- Masukkan bahan D dan adun adunan gunakan tangan sahaja sekadar semuanya rata. Simpan doh dalam peti 15-30 minit.
- Cubit dan bentukkan ala kadar sahaja tanpa mengenakan tekanan pada adunan. Sehodoh yang boleh!🤣 Susun dalam loyang.
- Panaskan oven pada suhu 160c.
- Bakar selama 15 minit atau sehingga bawah biskut kekuningan/keperangan muda. Keluarkan biskut dan biarkan biskut sejuk pada suhu bilik. (Biskut akan rangup bila dah sejuk). Simpan dalam balang kedap udara.
Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Biskut Red Velvet 🇺🇸 yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!