Resep Puding Biskut Anti Gagal

Sedang mencari inspirasi Resep Puding Biskut yang Lezat yang unik?, Resep Puding Biskut yang Menggugah Selera memang waktu ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kamu. orang-orang memang sudah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara membuat Bagaimana Menyiapkan Puding Biskut Anti Gagal untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Puding Biskut yang enak seharusnya mempunyai aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Puding Biskut, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Puding Biskut enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan istimewa. Seterusnya adalah gambar seputar Puding Biskut yang bisa kamu jadikan inspirasi.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Puding Biskut yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Puding Biskut menggunakan 12 jenis bahan dan 8 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.
#goldenapron2020 #cookpadmalysia Puding cukup mudah dibuat tapi sedap rasanya,sedang-sedang sahaja manisnya. Sedap dimakan selepas disejukkan dalam peti ais.
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Puding Biskut:
- A:
- 2 bungkus biskut kraker coklat Munchy
- B:
- 1 gelas tepung jagung
- 1 tin krimer sejat cair Saji
- 1/2 gelas gula kastor
- 50 gram butter (Anchor Salted)
- 4 gelas air (guna gelas yang sama untuk sukat adunan)
- 1 helai daun pandan disimpul
- 1 camca teh esen vanila
- C:
- 1/2 gelas serbuk Milo
Cara untuk membuat Puding Biskut
- Keluarkan biskut dari bungkusan plastiknya,letak di dalam pinggan,ketepikan.
- Basahkan acuan loyang 4 segi dengan sedikit air.Susun 1 lapisan biskut dengan teratur,ketepikan.
- Campur semua bahan B dalam periuk non stick- tepung jagung,susu sejat,gula kastor,butter,daun pandan,air dan esen vanila.Kacau hingga larut.
- Nyalakan api,kacau tanpa henti hingga adunan berkilat dan meletup-letup.Tutup api.
- Tuangkan sedikit adunan ke atas lapisan biskut.Ratakan.
- Ulang proses yang sama 3 x.Abaikan jika lapisan atas sedikit berketul sebab adunan mulai mengeras.Ratakan sahaja adunan di bahagian atasnya.
- Tabur serbuk Milo hingga rata di lapisan atas.Sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.
- Biarkan di dalam peti ais sehingga betul-betul sejuk @ seelok-eloknya dibiarkan semalaman.Lagi sejuk lagi sedap.Keluarkan,potong menggunakan pisau yang tajam,hidangkan...
Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Puding Biskut yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!