Resep Biskut Almond London yang Lezat Sekali
Anda sedang mencari inspirasi Resep Biskut Almond London Anti Gagal yang unik?, Resep Biskut Almond London Anti Gagal memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya sobat. orang-orang memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan berbagi panduan cara menyajikan Bagaimana Menyiapkan Biskut Almond London, Lezat Sekali untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Almond London yang enak seharusnya memiliki aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Almond London, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Biskut Almond London enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian spesial. Berikutnya adalah gambar tentang Biskut Almond London yang dapat Anda jadikan contoh.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut Almond London yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Biskut Almond London menggunakan 13 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
Selamat Menjamu Selera!😊
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Biskut Almond London:
- 125 gm Mentega (Saya guna jenama Anchor Salted Butter)
- 75 gm Gula kastor
- 1 biji Telur
- 1/2 sudu teh Esen vanila
- 210 gm Tepung serbaguna
- 1/2 sudu teh Emplex (boleh dilangkau kalau tak ada)
- 15 gm Serbuk badam (boleh dilangkau kalau tak ada)
- 350 gm Coklat gelap compound (Saya guna jenama Tulip)
- 1/2 sudu teh Mentega
- Paper cup bersaiz kecil yang cukup
- 200 gm Kacang badam yang telah dipanggan
- 50 gm Coklat putih (untuk hiasan)
- Secukup rasa Gula manik/gula-gula berbentuk hati warna merah
Cara untuk menyiapkan Biskut Almond London
- Adunkan mentega dan gula kastor + esen Vanila sehingga mengembang.
- Masukkan telur satu demi satu, dan kacau hingga sebati
- Masukkan tepung + emplex yang telah diayak, dan masukkan serbuk badam. Kemudian gaul dan uli doh sehingga tidak melekit (jangan terlalu lama ya)
- Ambil 1/2 sudu kecil adunan dan isikan dengan 1 biji kacang badam kemudian dibentuk panjang atau bujur. Ulang sehingga adunan habis. Susun di dalam loyang biskut yang telah disapu sedikit mentega, kemudian bakar dalam ketuhar denga suhu 180 celcius selama 20 minit (bergantung kepada ketuhar masing-masing). Ketepikan dan sejukkan biskut
- Potongkan coklat dan campur dengan 1/2 sudu kecil mentega kemudian cairkan dengan teknik double boil, kacau hingga sebati. Setelah semua sudah cair angkat dan biarkan coklat sampai hangat.
- Ambil 1 biji biskut yang telah sejuk menggunakan penyepit, dan celupkan ke dalam coklat cair dan masukkan ke dalam paper cup, hiaskan dengan coklat putih yang telah dicairkan dan letakkan 1 biji gula berbentuk hati di atas. Ulang sehingga selesai. Biarkan coklat untuk mengeras (jangan masukkan ke dalam peti sejuk). Setelah mengeras, simpankan biskut ke dalam balang yang kedap udara.
- Nikmati biskut anda, sentiasa senyum dan selamat memasak....
Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Biskut Almond London yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!