'/> Bagaimana Menyiapkan Kuih Makmur, Bikin Ngiler - Ragam Resepi

Bagaimana Menyiapkan Kuih Makmur, Bikin Ngiler

Kuih Makmur

Lagi mencari inspirasi Resep Kuih Makmur Anti Gagal yang unik?, Resep Kuih Makmur yang Enak memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya Anda. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara membuat Langkah Mudah untuk Menyiapkan Kuih Makmur Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Kuih Makmur yang enak selayaknya memiliki aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Kuih Makmur, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Kuih Makmur yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan istimewa. Selanjutnya adalah gambar tentang Kuih Makmur yang bisa kamu jadikan ide.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Kuih Makmur adalah 40 keping. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Kuih Makmur diperkirakan sekitar 1 jam.

Baca Juga

Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan Kuih Makmur sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat menyiapkan Kuih Makmur menggunakan 11 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

#goldenapron Kuih orang lama yang masih ada penggemarnya.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Kuih Makmur:

  1. Bahan-bahan Kulit
  2. 3 cawan tepung gandum
  3. 125 gram minyak sapi (1 tin kecil)
  4. 2 sudu makan gula halus
  5. Secubit garam
  6. Bahan-bahan Inti
  7. 1 cawan serbuk kacang tanah
  8. 1/2 cawan susu pekat (anggaran)
  9. Bahan Salutan
  10. 1/2 cawan gula icing
  11. 1/2 cawan susu tepung

Cara membuat Kuih Makmur

  1. Sediakan bahan-bahan.
  2. Untuk Kulit: Sangai tepung terlebih dahulu. Kak Lat panaskan guna oven je. Suhu 200 selama 15 minit. Sejukkan kemudian diayak. Minyak sapi dicairkan. Kak Lat letak je tin minyak sapi tu atas oven. Mudahkan. Satukan semua bahan dan uli hingga menjadi doh. Rehatkan sebentar.
  3. Untuk Inti : Tuang serbuk kacang tanah ke dalam bekas. Masukkan susu pekat sikit demi sedikit sehingga mendapat bancuhan yang boleh dikepal. Ambil sedikit dan bulatkan atau buat bentuk bujur.
  4. Seterusnya, ambil sedikit bancuhan tepung dan buat lubang. Letak inti di dalamnya dan bentukkan. Sebenarnya, pada asalnya Kak Lat bercadang nak buat bentuk bulat. Sebab tu intinya bulat. Tapi dah tukar fikiran, nak buat bentuk bujur pulak. 😂 Jadi, jika cookpaders nak buat bentuk bujur, inti pun buat bujur juga ye 😘
  5. Buat hingga habis dan bakar suhu 170 selama 25 minit atau sehingga masak, ikut oven masing-masing ye.
  6. Biarkan sejuk kemudian bolehlah disalut dengan gula dan susu tepung yang telah disatukan. Simpan di dalam bekas kedap udara.

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Kuih Makmur yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.