Resep Tart Jambu Mak (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak) yang Enak
Sedang mencari ide Cara Gampang Menyiapkan Tart Jambu Mak (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak), Menggugah Selera yang unik?, Resep Tart Jambu Mak (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak) Anti Gagal memang saat ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kamu. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. nah kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara memasak Cara Gampang Menyiapkan Tart Jambu Mak (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak), Bikin Ngiler untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Tart Jambu Mak (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak) yang enak seharusnya mempunyai aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Tart Jambu Mak (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak), mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau mau menyiapkan Tart Jambu Mak (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak) yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi suguhan istimewa. Seterusnya adalah gambar berkaitan dengan Tart Jambu Mak (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak) yang bisa Anda jadikan contoh.
Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Tart Jambu Mak (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak) sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat menyiapkan Tart Jambu Mak (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak) memakai 10 bahan dan 8 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
#SomethingToRemember #Tribute2ArwahMak Masa zaman Uchu kanak2 sehinggalah dah dewasa, inilah biskut yang mesti dibuat arwah mak terutamanya apabila menjelang hari raya. Uchulah yang paling setia meneman dan menolong arwah kerana kakak2 semua dah kahwin masa Uchu masih kanak2. Yg tinggal abang2 bujang yg cuma tolong menengok ajeee..🤣 Arwah memang suka kuih dan biskut yang comel. Jari jemarinya pantas membentuk dan cantik. Macam2 bentuk tart dibuat, manggis, epal, landak, nenas dan macam2 lagi.. Sebelum arwah meninggal, arwah ada buatkan jem roselle dgn banyaknya. Mungkin itu tanda2 nya mak nak pergi meninggalkan kami. Uchu simpan jem tu dlm peti beku dalam bekas paling kedap udara. Alhamdulillah bertahan selama 3 tahun sebelum Uchu habiskannya membuat biskut2 setiap kali raya. Walaupun arwah sudah tiada, air tangannya masih kami dapat rasa dalam biskut yang Uchu buat. Abang, kakak, cucu2 mesti mencari tart nenek ni. Kini, hanya rindu-serindunya.Till we meet again in jannah mak!❤️ Sebagaimana arwah mak mendidik Uchu di dapur sejak kecil, begitulah Uchu cuba mendidik anak Uchu. Gambar2 dlm langkah2 pun, adalah gambar tangan dan hasil tangan anak perempuan Uchu..👍 Resepi ni pun dlm sukatan cawan sahaja..resepi orang dulu-dulu, simple je. Uniknya resepi arwah mak, hanya akan menggunakan tepung jagung Brown & Polson. Dulu dlm tin. Sekarang dah tiada lagi tin, ada dm kotak sahaja. Kalau lah masih ada tin corn flour Brown & Polson tu, pastinya sangat rare kan?
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Tart Jambu Mak (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak):
- 1 cawan butter/marjerin
- 1 cawan gula halus
- 1 cawan tepung gandum
- 2 cawan tepung jagung (Brown & Polson)
- 1 st soda penaik
- Jem kesukaan (digentel bulat-bulat) @ sebarang filling kesukaan @ kismis/prune
- Bahan hiasan:
- Bunga cengkih secukupnya
- 2 biji kuning telur
- Pewarna merah/hijau
Cara untuk menyiapkan Tart Jambu Mak (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak)
- Pukul mentega dan gula sehingga sebati sahaja. Tamo Berkemban. Aishh..tamo berkembang! Tambahkan tepung dan soda penaik kemudian kacau rata. Tutup adunan sebentar biarkan 15-30 minit. Atau simpan peti sejuk.
- Cedok doh gunakan sudu penyukat mengikut saiz yang dikehendaki. Bulatkan kemudian leperkan. Masukkan inti jem yang telah dibulat-bulatkan lebih awal menggunakan lidi/penyepit.
- Bentukkan menjadi seperti buah jambu air. Susun atas tray dilapik baking paper.
- Cucuk bunga cengkih sebagai tangkai buah jambu. (Buang biji dalam dia tu)
- Bancuh kuning telur bersama pewarna. Kacau rata.Kemudian warna dengan menggunakan berus silikon supaya kulit biskut tidak rosak. Atau boleh warnakan menggunakan jari sahaja.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 160c selama 10-15 minit. (Ooops!ada sekor ulat terlepas masuk dalam tray!)
- Sejukkan. Kemudian simpan dalam balang kedap udara. Nota: Tart buah orang dulu2 mmg dicipta tak feloles cam tart org zaman skrg..tart org dulu2 nak biar nampak natural merekah bila lepas bakar..baru la nampak mcm masak ranum cengituu..
- Tips: tak perlu sangai tepung seperti tart biasa supaya bentuk tart buah ini tak mudah hancur akibat terlalu gebu.
Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Tart Jambu Mak (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak) yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang menarik untuk keluarga/teman maupun menjadi ide dalam berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!