'/> Resep Puding Biskut, Menggugah Selera - Ragam Resepi

Resep Puding Biskut, Menggugah Selera

Puding Biskut

Sedang mencari ide Bagaimana Menyiapkan Puding Biskut yang Enak Banget yang unik?, Resep Puding Biskut Anti Gagal memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kalian. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. dan kali ini saya akan sharing tutorial cara menyiapkan Resep Puding Biskut Anti Gagal untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Puding Biskut yang enak seharusnya punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Puding Biskut, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika hendak menyiapkan Puding Biskut yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan istimewa. Seterusnya merupakan gambar mengenai Puding Biskut yang bisa kalian jadikan inspirasi.

Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan Puding Biskut sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Puding Biskut memakai 12 bahan dan 8 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

#goldenapron2020 #cookpadmalysia Puding cukup mudah dibuat tapi sedap rasanya,sedang-sedang sahaja manisnya. Sedap dimakan selepas disejukkan dalam peti ais.

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Puding Biskut:

  1. A:
  2. 2 bungkus biskut kraker coklat Munchy
  3. B:
  4. 1 gelas tepung jagung
  5. 1 tin krimer sejat cair Saji
  6. 1/2 gelas gula kastor
  7. 50 gram butter (Anchor Salted)
  8. 4 gelas air (guna gelas yang sama untuk sukat adunan)
  9. 1 helai daun pandan disimpul
  10. 1 camca teh esen vanila
  11. C:
  12. 1/2 gelas serbuk Milo

Cara untuk membuat Puding Biskut

  1. Keluarkan biskut dari bungkusan plastiknya,letak di dalam pinggan,ketepikan.
  2. Basahkan acuan loyang 4 segi dengan sedikit air.Susun 1 lapisan biskut dengan teratur,ketepikan.
  3. Campur semua bahan B dalam periuk non stick- tepung jagung,susu sejat,gula kastor,butter,daun pandan,air dan esen vanila.Kacau hingga larut.
  4. Nyalakan api,kacau tanpa henti hingga adunan berkilat dan meletup-letup.Tutup api.
  5. Tuangkan sedikit adunan ke atas lapisan biskut.Ratakan.
  6. Ulang proses yang sama 3 x.Abaikan jika lapisan atas sedikit berketul sebab adunan mulai mengeras.Ratakan sahaja adunan di bahagian atasnya.
  7. Tabur serbuk Milo hingga rata di lapisan atas.Sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.
  8. Biarkan di dalam peti ais sehingga betul-betul sejuk @ seelok-eloknya dibiarkan semalaman.Lagi sejuk lagi sedap.Keluarkan,potong menggunakan pisau yang tajam,hidangkan...

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Puding Biskut yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.