Resep Kuih Telipok Merdeka (Kuih Tradisi Rodong Pekan, Pahang) Anti Gagal
Anda sedang mencari inspirasi Resep Kuih Telipok Merdeka (Kuih Tradisi Rodong Pekan, Pahang), Enak yang unik?, Cara Gampang Membuat Kuih Telipok Merdeka (Kuih Tradisi Rodong Pekan, Pahang), Sempurna memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya Anda. orang-orang memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. dan kali ini saya akan membagikan panduan cara menghidangkan Bagaimana Menyiapkan Kuih Telipok Merdeka (Kuih Tradisi Rodong Pekan, Pahang) Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Kuih Telipok Merdeka (Kuih Tradisi Rodong Pekan, Pahang) yang enak harusnya sih punya aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Kuih Telipok Merdeka (Kuih Tradisi Rodong Pekan, Pahang), pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Kuih Telipok Merdeka (Kuih Tradisi Rodong Pekan, Pahang) yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian istimewa. Berikutnya merupakan gambar tentang Kuih Telipok Merdeka (Kuih Tradisi Rodong Pekan, Pahang) yang dapat kamu jadikan ide.
Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Kuih Telipok Merdeka (Kuih Tradisi Rodong Pekan, Pahang) yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Kuih Telipok Merdeka (Kuih Tradisi Rodong Pekan, Pahang) memakai 13 jenis bahan dan 9 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.
#merdekapassport #secretchallengemerdeka PEKAN, PAHANG DARUL MAKMUR Kuih tradisi yang tak asing lagi terutamanya di Pekan Bandar Di-Raja. Kenyal ‘bunga telipuk’ dari tepung pulut dan seolah-olah terapung di atas bancuhan santan lemak manis rasanya. Daun pandan dikisar bersama air kelapa menambahkan rasanya. Bunga telipuk atau telepok sebenarnya ialah flora di atas permukaan air juga dikenali sebagai ‘water lily’.
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Kuih Telipok Merdeka (Kuih Tradisi Rodong Pekan, Pahang):
- Bancuhan Bunga Telipok
- 1 1/2 cawan tepung pulut
- 3/4 cawan air (guna secukupnya sahaja)
- Bancuhan Santan
- 8 helai daun pandan (digunting kecil)
- 3/4 cawan air kelapa (boleh guna air biasa kalau takde air kelapa)
- 2 cawan santan pekat (Uchu guna Adabi)
- 1/2 cawan gula
- 1/4 sudu teh garam halus
- 5 sudu besar tepung gandum
- Lain-lain
- 2 lembar daun pisang layur (ikut saiz loyang)
- Sedikit minyak (disapu pada daun pisang)
Cara untuk menyiapkan Kuih Telipok Merdeka (Kuih Tradisi Rodong Pekan, Pahang)
- Potong daun pisang lebih besar sedikit daripada loyang. Cuci, lap dan layur api. Letakkan daun pisang dalam acuan. Kemudian sapu dengan sedikit minyak masak. (Tips penyediaan daun pisang layur, lihat link)
- Bunga telipok: Bancuh tepung pulut dengan air sedikit demi sedikit sehingga tidak melekat pada tangan dan boleh dibentuk. Tidak perlu habiskan air mengikut sukatan diberi jika adunan dah sesuai.
- Bahagikan adunan tepung pulut kepada 4 bahagian. Warnakan sempena bulan kemerdekaan. Aslinya, memang putih, tak perlu pewarna.
- Ambil sedikit adunan sebesar bola snooker, bentuk kepada segi empat. Kemudian picit perlahan dan bentukkan pada setiap penjuru. Tekan bahagian tengahnya supaya membentuk lubang. (Anggaran ketebalan bunga ialah 1 1/2 ruas jari)
- Susun bunga telipok atas daun pisang tadi.
- Bancuhan santan: Kisar daun pandan bersama air kelapa. Tapiskan air pandan ke dalam jug. Campurkan air pandan bersama santan dan bahan2 lain. Kacau sehingga gula larut dan tepung tidak berketul. Tapis bancuhan.
- Panaskan pengukus. Letakkan loyang kuih ke dalam pengukus siap2 supaya senang untuk tuangkan bancuhan santan nanti tanpa menumpahkannya.
- Tuangkan perlahan2 bancuhan santan di sekeliling bunga telipok tanpa menenggalamkan bunganya. Titiskan bancuhan santan ke dalam lubang tengah bunga.
- Tutup loyang dgn daun pisang supaya air kukus tak menitis banyak ke atas kuih. Kukus selama 30 minit atau sehingga masak.
Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Kuih Telipok Merdeka (Kuih Tradisi Rodong Pekan, Pahang) yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide dalam berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!