'/> Resep Ginger Cookies Anti Gagal - Ragam Resepi

Resep Ginger Cookies Anti Gagal

Ginger Cookies

Lagi mencari inspirasi Resep Ginger Cookies, Sempurna yang unik?, Resep Ginger Cookies Anti Gagal memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kalian. para netizen memang telah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara membuat Resep Ginger Cookies yang Enak Banget untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Ginger Cookies yang enak seharusnya mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Ginger Cookies, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika hendak menyiapkan Ginger Cookies yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan spesial. Berikutnya merupakan gambar seputar Ginger Cookies yang bisa Anda jadikan wawasan.

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Ginger Cookies yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Ginger Cookies menggunakan 16 jenis bahan dan 3 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

#goldenapron #mingguke23 #saturesipisatupohon Jarang orang kita makan biskut yang berperisa halia.Kalau yang paling popular tu biskut telinga gajah. Tak tahu la orang lain gelarkan biskut tu apa namanya. Biskut telinga gajah tu berbentuk bulat dan mempunyai size besar dan kecil seperti lingkaran seperti ubat nyamuk. Dulu saya tak tahu biskut tu biskut halia, cuma sebut bentuk dan rasanya pedas-pedas. Tahun lepas saya pergi ke kedai biskut, dari situ lah saya tahu namanya “biskut halia” kesian sungguh 36 tahun baru tahu namanya biskut halia. Kalau tidak, saya gelar saja biskut telinga gajah sepanjang hidup.😂 Hari ini saya share biskut yang berperisa halia yang saya cipta resipi sendiri. Yang penting rasa dan teksturnya cukup sempurna.Biskut rangup dan lembut. Sedikit rasa pedas. Ditambah pula dengan kepingan gandum dan juga rolled oat cukup mengenyangkan serta berkhasiat. Dalam resipi ini, saya menggunakan kacang gajus. Rasanya lebih lemak berbanding kekacang yang lain. Kalau korang nak tukar kepada jenis kekacang yang lain pun tidak menjadi masalah. Tapi jangan lupa panggang dulu kekacang tu sehingga benar-benar masak. Okay selamat mencuba!!

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Ginger Cookies:

  1. 2 cawan tepung gandum
  2. 1 biji telur
  3. 250 gram butter
  4. 1 sudu kecil baking powder
  5. 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  6. 1 sudu kecil garam
  7. 1/2 sudu kecil serbuk kayu manis (pilihan)
  8. 2 sudu kecil serbuk halia
  9. 1/2 cawan gula perang
  10. 1/2 cawan gula merah
  11. 1/2 cawan rolled oat
  12. 1/2 cawan nestum (dikisar halus)
  13. 1/2 cawan wheat flakes
  14. 1 cawan kelapa kering
  15. 1 cawan chocolate chips
  16. 1 cawan kekacang (optional)

Langkah-langkah untuk membuat Ginger Cookies

  1. Sediakan bahan-bahan.Satukan tepung gandum, baking powder, soda bikarbonat, serbuk kayu manis (pilihan), serbuk halia, kelapa kering, nestum, rolled oat, wheat flakes.Gaul rata dan ketepikan.
  2. Dalam mangkuk adunan, satukan butter, gula perang, gula merah, garam dan telur. Aduk sebati kemudian masukkan campuran tepung tadi. Uli sehingga menjadi doh yang lembut.
  3. Masukkan kekacang dan chocolate chip. Uli sehingga kacang dan chocolate chip sebati. Acu adunan ke atas loyang. Bakar selama 35minit dengan suhu 180’c.

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat Ginger Cookies yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.