'/> Langkah Mudah untuk Menyiapkan Kuih Karas (Kedah), Enak Banget - Ragam Resepi

Langkah Mudah untuk Menyiapkan Kuih Karas (Kedah), Enak Banget

Kuih Karas (Kedah)

Anda sedang mencari inspirasi Bagaimana Membuat Kuih Karas (Kedah) Anti Gagal yang unik?, Bagaimana Membuat Kuih Karas (Kedah) yang Bisa Manjain Lidah memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya Anda. masyarakat memang sudah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara menyajikan Resep Kuih Karas (Kedah), Lezat untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Kuih Karas (Kedah) yang enak seharusnya mempunyai aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Kuih Karas (Kedah), mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Kuih Karas (Kedah) enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian istimewa. Selanjutnya merupakan gambar mengenai Kuih Karas (Kedah) yang dapat kalian jadikan ide.

Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan Kuih Karas (Kedah) sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat menyiapkan Kuih Karas (Kedah) memakai 4 bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

#merdekapassport Kuih yang menjadi kegemaran arwah abah. Setiap kali raya mesti beli. Kak Lat tak pernah terfikir nak buat. Bila tengok kuih karas ni lalu bila cookpader @Mrs_Watermelon85 submit resipi ni, nampak macam senang. Terus cuba buat malam tu juga. Alhamdulillah menjadi. Karas ni memang popular di negeri-negeri utara Malaysia. Masa pi Pekan Rabu, Alor Setar, suka tengok mereka buat menggunakan acuan tempurung tu. Itu yang rasa macam susah dan tak ada acuan. Tak perlu ada acuan tu, kita guna je acuan botol 3 lubang roti jala tu.

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Kuih Karas (Kedah):

  1. 500 gram tepung beras cap Teratai
  2. 1 cawan gula
  3. 11/2 cawan air
  4. Minyak masak secukupnya

Langkah-langkah untuk membuat Kuih Karas (Kedah)

  1. Kacau gula dengan air hingga larut.
  2. Kemudian, tuang ke dalam tepung beras. Kacau sebati.
  3. Masukkan adunan ke dalam botol roti jala muncung 3.
  4. Panaskan minyak. Jangan banyak sangat, lebih kurang 1 inci sahaja daripada paras pan/kuali. Pastikan minyak cukup2 panas saja, bukan terlampau panas. Jalakan dari tepi banyak kali dalam 5-6 pusingan..baru jalakan ke bahagian tengah 5-6 kali..kemudian ulang lagi jalakan sampai ke tepi & ke tengah semula dlm 5-6 pusingan lagi. Jangan tebal ye..sebab kita nak lipat dia nanti
  5. Lepas jala, biar 5 saat. Kemudian terus lipat dua dengan menggunakan senduk, pastu lipat sekali lagi jadi bentuk segitiga. Goreng sekejap sambil balik2kan hingga berwarna keemasan. Kuih karas ni cepat masak ye dlm 2-3 minit je..masa kita angkat tu, dia masih agak lembut..tapi lepas kita dah sejukkan ia akan keras sendiri..rangup dan rapuh sangat.
  6. Simpan di dalam bekas kedap udara.

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Kuih Karas (Kedah) yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.