Cara Gampang Menyiapkan Sambal Belimbing Hitam Pahang, Lezat Sekali
Sedang mencari inspirasi Resep Sambal Belimbing Hitam Pahang, Bikin Ngiler yang unik?, Resep Sambal Belimbing Hitam Pahang, Sempurna memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya sobat. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. nah kali ini saya akan sharing panduan cara menghidangkan Cara Gampang Membuat Sambal Belimbing Hitam Pahang yang Lezat untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Sambal Belimbing Hitam Pahang yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Sambal Belimbing Hitam Pahang, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan Sambal Belimbing Hitam Pahang yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan istimewa. Next adalah gambar seputar Sambal Belimbing Hitam Pahang yang dapat kamu jadikan contoh.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Sambal Belimbing Hitam Pahang adalah 2 kg sambal siap. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan Sambal Belimbing Hitam Pahang sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa menyiapkan Sambal Belimbing Hitam Pahang memakai 6 bahan dan 9 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
Baca Juga
#TakLebih6Bahan Pokok belimbing buluh tahun ni bagi hasilnya yg lumayan juga..tahun lepas tatau kenapa banyak bunganya gugur. Maybe sebab tahun lepas musimnya berbunga ketika fenomena equinox yang memang panas sangat..so tahun lepas dapat buat juga walaupun sikit.. Tahun ni, anak Uchu kutip buahnya kat pokok untuk buat jeruk belimbing asam boi, dapatlah 6 kg dia kutip sendiri bahagian bawah2 aje bersama sepupu keciknya. Terkejut Uchu seplastik besar diorang bawak balik suruh buat jeruk..2 kg buat jeruk, 4 kg buat sambal belimbing..dari 4 kg direbus hitam cuma dapat 850g aje siap rebus..bila dah masak2 campur ikan bilis, cili, bawang, dapatlah 2 kg sambal bersamaan 4 balang biskut raya..iskkk tak cukup tu..setakat ni dah abis 2 balang pun!🤣🤣punah diet mak!🤣🤣 Tak puas hati, Ahad kelmarin Uchu pergi lagi ke kebun nak amik sendiri buah belimbing buluh ni. Tengok2 dah pun banyak gugur buruk kat bawah pokok..Kami pun pakat anak beranak kutip di pokok, panjat dan goncang pokok..🤣🤣 dapatlah 40 kg lebih.. Masa Uchu post sambal yang ni, dalam kawah tengah merebus lagi belimbing hasil hujung minggu baru ni..syoknya..Insyaallah boleh la share dgn adik beradik..hmm dengan korang boleh share resepi dan gamba ajelah..😁 Alhamdulillah nikmat Allah..😋
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Sambal Belimbing Hitam Pahang:
- 4.5 kg belimbing buluh (siap rebus menjadi lebih kurang 850 g)
- 1/2 cawan garam (untuk merebus belimbing)
- 600 g ikan bilis
- 500 g bawang merah
- 400 g cili (lebihkan untuk lebih pedas meraung)
- Gula (optional)
Langkah-langkah untuk menyiapkan Sambal Belimbing Hitam Pahang
- Bersihkan buah belimbing buluh yang dibuang tangkai. Toskan. Taburkan garam. (Tin biskut timbang kilo yg besar takde, belimbing hampir 5 kg, tak muat la nak buat dlm tin biskut kecik je ada)
- Rebus (tanpa tambah air) selama lebih kurang 3-4 jam sehingga belimbing bertukar hitam dan airnya agak kering. (Lebih banyak belimbing, masa merebus sehingga hitam lebih lama..)
- Optional cara Uchu buat lewat malam pastu masuk tidur. Masukkan periuk dalam rice cooker besar yang diisi air. Tutup periuk dan tutup juga rice cooker. Esok pagi, sambung merebus atas dapur. At least belimbing dah keluarkan airnya malam tadi. So cepat lah nak merebus esoknya, aim untuk lunch!🤣🤣
- Ni hasil siap rebus.
- Semua bahan dikisar kasar manakala belimbing rebus dilenyek. Sukatan mangkuk/bekas/cawan: 1 mangkuk belimbing rebus 1 1/2 mangkuk ikan bilis 3/4 mangkuk cili 1 mangkuk bawang
- Tumis bawang merah sehingga kekuningan. Masukkan ikan bilis. Tumis sehingga ikan bilis menjadi agak kering dan garing.
- Masukkan cili dan belimbing. Masak sehingga agak kering.
- Optional: goreng bawang sehingga kecoklatan, tos kemudian kisar kering. Tambahkan ke dalam sambal.
- Tatkala Uchu post sambal hitam ni, hak 40kg masih sedang direbus..hihi
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Sambal Belimbing Hitam Pahang yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!