Cara Gampang Menyiapkan Biskut Cip Coklat yang Lezat Sekali

Anda sedang mencari inspirasi Resep Biskut Cip Coklat Anti Gagal yang unik?, Resep Biskut Cip Coklat, Menggugah Selera memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kalian. para netizen memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. nah kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara memasak Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Cip Coklat yang Enak untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Cip Coklat yang enak selayaknya punya aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Cip Coklat, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan Biskut Cip Coklat enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian istimewa. Selanjutnya adalah gambar tentang Biskut Cip Coklat yang dapat kalian jadikan contoh.
Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Biskut Cip Coklat sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat menyiapkan Biskut Cip Coklat menggunakan 10 jenis bahan dan 8 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.
#phopxcookpad2020 #goldenapron2020 Biskut kegemaran semua terutama kanak-kanak.Biskut yang sedap dan harum baunya dari campuran santan,kelapa kering dan mentega bersama bahan-bahan lain di dalamnya.
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Biskut Cip Coklat:
- 230 gram mentega (Anchor Salted)
- 230 gram gula perang
- 360 gram tepung gandum diayak
- 130 gram tepung jagung diayak
- 3 biji telur
- 100 gram kelapa parut kering
- 4 camca besar ms santan (brand lain pun boleh)
- 1 camca teh esen pandan
- 1 camca teh esen vanila
- 150-200 gram cip coklat (Semi Sweet Hershey's)
Cara untuk menyiapkan Biskut Cip Coklat
- Kacau mentega,gula,esen pandan,esen vanila dan telur hingga bercampur-rata.Jangan terlalu lama dikacau adunan (elakkan biskut menjadi padat setelah dibakar).
- Masukkan kelapa parut kering dan santan kelapa,gaul rata.
- Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit,gaul rata.
- Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit,gaul hingga rata.
- Masukkan cip coklat,gaul hingga bercampur-rata.
- Jemput sedikit adunan,bentukkan leper dengan tangan.Pastikan ada cip coklat di bahagian atas biskut.Susun di atas dulang pembakar non stick.
- Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 180 C selama 20-22 minit mengikut jenis oven.
- Keluarkan biskut dari oven,sejukkan sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara atau dihidangkan.
Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Biskut Cip Coklat yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi dalam berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!