'/> Bagaimana Menyiapkan Biskut yaya kranberi, Enak - Ragam Resepi

Bagaimana Menyiapkan Biskut yaya kranberi, Enak

Biskut yaya kranberi

Anda sedang mencari inspirasi Resep Biskut yaya kranberi yang Enak Banget yang unik?, Resep Biskut yaya kranberi yang Lezat memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kamu. para netizen memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Dipostingan Kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara menyajikan Langkah Mudah untuk Membuat Biskut yaya kranberi, Menggugah Selera untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut yaya kranberi yang enak harusnya sih punya aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut yaya kranberi, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan Biskut yaya kranberi enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian spesial. Berikutnya adalah gambar mengenai Biskut yaya kranberi yang bisa kalian jadikan inspirasi.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut yaya kranberi adalah 2 balang kecil. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut yaya kranberi yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Biskut yaya kranberi menggunakan 13 bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

Baca Juga

Inspirasi sis @salina_jalaludin ... Hanya ubah beberapa bahan. Walaupun nampak seperti keras hehehe tapi lembut dan sedap sebenarnya.. anak2 pun suka..

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Biskut yaya kranberi:

  1. Bahan A:
  2. 2 1/2 cawan tepung gandum
  3. 1/2 cawan tepung jagung - saya ganti tepung beras
  4. 1 sudu teh baking powder
  5. 1 sudu teh baking soda
  6. Bahan B:
  7. 1 biji mentega - saya ganti 1 cawan minyak masak
  8. 1 cawan gula perang - saya 1/2 cawan gula perang
  9. 1 sudu teh esen vanilla - ganti serbuk Kayu manis
  10. 1 biji telur (ambil kuningnya sahaja)
  11. Secubit garam halus - saya garam pink himalaya
  12. Bahan C:
  13. 2 cawan coklat chip - saya ganti dengan kranberis organik

Langkah-langkah membuat Biskut yaya kranberi

  1. Bahan A Di satukan Dalam mangkuk adunan.. kacau rata. Ketepikan
  2. Bahan B masukkan dalam mangkuk adunan berasingan. Kacau hanya guna spatula atau sudip kayu.
  3. Masukkan Bahan A ke Dalam bahan B.. uli menjadi doh sebati dan masukkan kranberi/coklat chip. Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk selama sejam..
  4. Bentukkan adunan bulat2. Bakar suhu 180 °c 25-30 minit (saya guna 160°c 25 minit). Dah masak sejukkan sebelum simpan ke dalam balang. Siap 🥰

Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Biskut yaya kranberi yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi dalam berjualan makanan. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.