'/> Resep Ladu Suji, Enak Banget - Ragam Resepi

Resep Ladu Suji, Enak Banget

Ladu Suji

Sedang mencari ide Bagaimana Membuat Ladu Suji Anti Gagal yang unik?, Bagaimana Menyiapkan Ladu Suji, Sempurna memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. dan kali ini saya akan sharing panduan cara membuat Langkah Mudah untuk Membuat Ladu Suji Anti Gagal untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Ladu Suji yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Ladu Suji, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Ladu Suji enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian istimewa. Seterusnya adalah gambar mengenai Ladu Suji yang dapat kalian jadikan contoh.

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Ladu Suji yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Ladu Suji memakai 6 bahan dan 3 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Seumur hidup saya, saya tak pernah makan ladu suji malah memasak nya. Bagi menyahut cabaran #cooksnaptepung #tepungsuji #tepungsemolina #cooksnaptheme1 #cooksnap #goldenapron2020 saya telah mencuba resipi Cookpader Jemilah Tukimin. Terima kasih kerana berkongsi resipi yang sedap dan mudah ni. Apabila saya melihat resipi ladu ini saya terus terfikir ingin mencuba nya kerana bahan-bahan pun ada di dapur kecuali kacang gajus saya gantikan dengan kacang walnut. Wangi sungguh bau nya apabila saya sedang memasak nya di dapur sampaikan somi dan anak bujang saya tanya masak apa? Sedap sangat rasanya pada saya kerana ianya tidak terlalu manis.

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Ladu Suji:

  1. 400 gm tepung suji (GEMINI)
  2. 150 gm minyak sapi
  3. 250 gm gula pasir
  4. 50 gm kismis
  5. 150 gm kacang walnut
  6. 500 gm air panas mendidih secukupnya

Cara untuk menyiapkan Ladu Suji

  1. Panaskan minyak sapi. Kemudian goreng kacang walnut hgga kekuningan (masak) angkat, todkan minyak. Goreng kismis sekejap sahaja (kalau ikut resipi asal tak perlu digoreng).
  2. Masukkan tepung suji, goreng kekuningan. Masukkan gula pasir tadi, kacau sebati. Masukkan air panas mendidih ke dalam tepung suji. Kacau hingga tepung masak menjadi kembang dan lembut.
  3. Kemudian masukkan kismis dan kacang walnut tadi. Kacau sebati. Angkat dan masukkan ke dalam loyang. Tekapkan padat, biarkan sejuk, kemudian dipotong.

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Ladu Suji yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi dalam berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.