Resep Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis yang Menggugah Selera
Sedang mencari ide Cara Gampang Menyiapkan Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis, Lezat Sekali yang unik?, Cara Gampang Membuat Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis yang Sempurna memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kamu. orang-orang memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. dan kali ini saya akan sharing tutorial cara menyajikan Resep Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis yang enak seharusnya punya aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi suguhan istimewa. Next adalah gambar berkaitan dengan Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis yang dapat sobat jadikan contoh.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis menggunakan 16 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.
Kenangan yang cukup manis pkp kali ni.. Terbaru ni dapat meraih tempat Pertama dalam pertandingan masak Seri Aji, hadiahnya menarik wang tunai RM2,000. Alhamdulillah🤲..syukur😊 Rasa terpanggil nak kongsi resipinya di sini dengan u alls.. kebetulan ada task masak apa guna premix di CP kita ON.. Berdebar jugalah mulanya bila minta juri-juri dalam rumah ni rasa dahulu.. Rasa nak lompat bintang tau.. Rupanya sedap sangat, makan sebiji nak dua, makan dua nak tiga.. At last tak boleh berhenti😋 Lepas ni boleh repeat buat lagi, Terima kasih Seri Aji kerana membantu ku di dapur menu ku lebih sedap dan hebat.. Bukan sekadar perencah nasi goreng tetapi boleh dipelbagaikan dalam masakan.👍
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis:
- 250 gm tepung gandum
- 50 gm tepung pulut
- 50 gm santan
- 50 gm marjerin
- 12 gm SERI AJI IKAN BILIS
- 4 gm perencah RASA SIFU
- 5 gm serbuk kari daging/ikan
- 8 gm ikan bilis **
- 2 biji bawang kecil **
- 1 sudu teh jintan manis **
- 1 biji telur
- 1 sudu teh air kapur
- 3 tangkai daun kari - digoreng dahulu & ramaskan
- 4 tangkai daun kari - untuk hiasan
- sedikit daun bawang - dihiris halus
- 65 gm air
Cara untuk membuat Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis
- Satukan bahan bertanda (**) tumbuk dengan lesung batu hingga lumat halus.
- Satukan semua bahan lain di dalam satu bekas termasuk bahan yang tumbuk lumat kecuali air, bahan digaul rata dahulu.
- Masukkan air sedikit-sedikit sambil menguli hingga doh lembut tidak melekat ditangan. Tutup doh dengan plastik wrap rehatkan 15-20 minit.
- Selepas itu, boleh cubit kecil doh dan tekan guna acuan kuih siput, buat hingga doh habis.
- Panaskan minyak, goreng hingga warna keperangan masukkan 4 tangkai daun kari ke dalam kuali yang sama, sentiasa mengacau perlahan dan angkat, toskan minyak.
- Alihkan kuih siput yang ditoskan minyak tadi di atas tisu dapur pula supaya kuih siput tidak berminyak. Sedia disimpan di dalam bekas kedap udara atau terus dinikmati.
Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!