'/> Cara Gampang Menyiapkan Biskut Mama Carey Tembikai Anti Gagal - Ragam Resepi

Cara Gampang Menyiapkan Biskut Mama Carey Tembikai Anti Gagal

Biskut Mama Carey Tembikai

Sedang mencari ide Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Mama Carey Tembikai yang Enak yang unik?, Bagaimana Membuat Biskut Mama Carey Tembikai, Bikin Ngiler memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya sobat. masyarakat memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan tutorial cara membuat Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Mama Carey Tembikai Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Mama Carey Tembikai yang enak seharusnya memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Mama Carey Tembikai, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika hendak menyiapkan Biskut Mama Carey Tembikai yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan spesial. Berikutnya adalah gambar berkaitan dengan Biskut Mama Carey Tembikai yang bisa kalian jadikan wawasan.

Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan Biskut Mama Carey Tembikai sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat membuat Biskut Mama Carey Tembikai menggunakan 13 bahan dan 8 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.

#selangor Saya mula buat biskut mama carey ini 2 tahun lepas utk raya..alhamdulillah ia menjadi pendapatan sampingan saya juga semasa musim raya. Saya menggunakan resepi yg di ambil drp group masakan..terima kasih kpd empunya resepi 😘😘 memang sedap 😋😋 Biskut ini mempunyai 2 lapisan & di bakar dua kali..mula2 biskut, kemudian di bakar sekali lagi selepas deko dgn aisingnya. Sebelum ini, saya hanya melukis corak bunga. Di sebabkan saya suka & teruja dgn corak tembikai, jadi saya merealisasikannya pd kali ini..tapi sebenarnya bergantung pd kreativiti masing2 utk buat corak apa pun yg disukai supaya menjadi lebih menarik lagi & sedap mata memandang, sedap di mulut utk menikmatinya..

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Biskut Mama Carey Tembikai:

  1. biskut
  2. 🍉 250gm buttercup
  3. 🍉 115gm gula aising-di ayak
  4. 🍉 1 biji kuning telur
  5. 🍉 1 sudu teh esen vanila
  6. 🍉 350gm tepung gandum*
  7. 🍉 175gm tepung jagung*
  8. (bahan2 bertanda di ayak)
  9. topping aising
  10. 💗 1 biji putih telur
  11. 💗 3/4 cwn gula aising- di blend & di ayak
  12. 💗 1 sudu bsr tepung jagung
  13. 💗 bijan hitam

Cara membuat Biskut Mama Carey Tembikai

  1. (Biskut) Pukul butter & gula hingga kembang. Kemudian, masukkan telur & esen vanila. Pukul lagi sampai sebati
  2. Masukkan tepung gandum & tepung jagung. Gaul saja dgn tangan hingga menjadi doh.
  3. Canai doh & tekap dgn acuan separuh bulat. Bakar pd suhu 150•c selama 10 minit. Bakar separuh masak saja sebab selepas deko dgn aising, ia akan di bakar semula hingga masak sepenuhnya
  4. (Topping Aising) Pukul putih telur hingga kembang & bertanduk.
  5. Masukkan gula aising & tepung jagung. Pukul lagi hingga pekat & likat. Adunan lambat jatuh apabila di angkat dgn mixer
  6. Bahagikan adunan kpd 4 bhgn. Campur setiap bahagian dgn warna merah, kuning & hijau. Satu bhgn lagi dibiarkan warna putih/plain. Kemudian, masukkan ke dlm piping bag
  7. Ambil biskut yg telah sejuk tadi. (Refer pd gambar) Mula2 picit & linekan dulu dgn warna hijau di bhgn tepi biskut sebagai kulit tembikai. Picit agak tebal, baru cantik. Selepas itu, linekan pula warna putih sebagai kulit dlm tembikai. Paipkan adunan warna merah sebagai isi tembikai & hias dgn bijan hitam sebagai bijinya. Buat step yg sama dgn tembikai kuning hingga habis adunan
  8. Bakar semula pd suhu 150•c selama 10 minit, api bawah saja. Bergantung pd oven masing2. Jangan bakar terlalu lama, nanti aising akan jadi kuning & merekah

Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat Biskut Mama Carey Tembikai yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.