Resep Biskut Suji Makmur Anti Gagal
Anda sedang mencari ide Resep Biskut Suji Makmur yang Lezat Sekali yang unik?, Bagaimana Membuat Biskut Suji Makmur Anti Gagal memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya Anda. orang-orang memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan membagikan panduan cara menyajikan Resep Biskut Suji Makmur Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Suji Makmur yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Suji Makmur, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika hendak menyiapkan Biskut Suji Makmur yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi suguhan istimewa. Next adalah gambar seputar Biskut Suji Makmur yang bisa sobat jadikan inspirasi.
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Biskut Suji Makmur yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Biskut Suji Makmur memakai 8 bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.
#bazaarramadan #goldenapron2020 Minggu terakhir puasa ni mesti ramai yang tengah busy membakar kuih. Walaupun tahun ini kita tak beraya seperti tahun sebelumnya, kuih raya mesti tersusun diatas meja. Bolehlah anak-anak makan sambil menonton tv. Saya suka sangat kuih atau biskut tradisional. Salah satunya adalah suji Makmur yang berisi kacang tanah yang telah di panggang dan dikisar. Sedapnya Bila masuk kedalam mulut. Terus melekat dilelangit mulut. 😂 Nak mencari biskut raya yang sedap bukan senang. Bagi saya, Kalau harganya biskut tu mahal dan menggunakan kualiti bahan-bahan yang bagus, tidak menjadi masalah. Tapi bukan semua orang boleh beli biskut yang mahal sebab banyak lagi jenis biskut Yang lain untuk di beli. Jadi hari ni saya kongsikan resipi yang bertahun saya buat. Selamat mencuba.
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Biskut Suji Makmur:
- 1 kg tepung gandum
- 3/4 cawan gula icing
- 500 gram minyak sapi
- (BAHAN INTI)
- 2 cawan kacang tanah (shantung)
- 3/4 cawan susu pekat
- (BAHAN SALUTAN)
- 2 cawan gula icing
Cara untuk menyiapkan Biskut Suji Makmur
- Sangai tepung Dengan menggunakan api sederhana kecil selama 10 minit sehingga tepung berketul-ketul. Sejukkan Kemudian ayak bersama gula icing.
- Cairkan minyak sapi, biarkan suam. Kemudian tuang ke dalam mangkuk yang berisi tepung dan gula icing. Adun sehingga menjadi doh yang lembut dan boleh dikepal.
- Untuk menyediakan inti kacang, kisar kacang yang telah di panggang dan dibuang kulit. Kemudian campurkan bersama susu pekat. Gaul sebati.
- Sukat adunan menggunakan sudu penyukat supaya sama besar. Isikan inti kacang. Bentukkan dan susun kedalam loyang. Bakar selama 10-15 minit.
- Bila biskut Makmur sudah sejuk, salutkan dengan gula icing yang telah di ayak. (part salut gula Lupa nak ambil gambar)
Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara membuat Biskut Suji Makmur yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!