Resep Biskut Famous Amos yang Bisa Manjain Lidah
Anda sedang mencari ide Bagaimana Menyiapkan Biskut Famous Amos Anti Gagal yang unik?, Resep Biskut Famous Amos Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya sobat. orang-orang memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan membagikan panduan cara menyiapkan Cara Gampang Membuat Biskut Famous Amos, Enak untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Famous Amos yang enak harusnya sih memiliki aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Famous Amos, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan Biskut Famous Amos enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian spesial. Berikutnya adalah gambar berkaitan dengan Biskut Famous Amos yang dapat sobat jadikan contoh.
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Biskut Famous Amos yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Biskut Famous Amos menggunakan 13 bahan dan 7 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Biskut Famous Amos:
- Bahan A
- 250 gram marjerin
- 1 1/4 cawan gula perang
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1 biji telur gred A
- Bahan B
- 2 1/2 cawan tepung gandum (diayak)
- 1/2 cawan tepung jagung (diayak)
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil cream of tartar
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 6 sudu minyak sayur (boleh guna minyak masak)
- 3 cawan coklat cip
Langkah-langkah untuk membuat Biskut Famous Amos
- Gaulkan bahan A sehingga sebati dan agak kembang sedikit. Saya tak ada telur gred A. So saya guna 2 biji telur gred C.
- Ayakkan tepung gandum, tepung jagung, baking powder, cream of tartar dan soda bikarbonat dalam bekas yang berlainan
- Masukkan tepung yang telah diayak ke dalam bekas bahan A tadi sedikit demi sedikit sehingga tepung tadi habis. Gaulkan menggunakan spatula sehingga sebati. Kemudian masukkan minyak
- Akhir sekali, setelah adunan sebati masukkan coklat cip dan gaulkan lagi menggunakan spatula.
- Setelah selesai, balut adunan dan simpan dalam peti sejuk selama 30 minit
- Selepas 30 minit, susun adunan untuk dibakar. Bakar pada suhu 150°C selama 20 minit. Api atas dan bawah ye. Bila dah naik bau itu tanda biskut dh nak masak..
- Siap untuk dimakan... #dudukrumah #kitajagakita #perangicovid-19
Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara membuat Biskut Famous Amos yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!