Cara Gampang Membuat 👩🍳Bahulu Kemboja~ Selangor yang Menggugah Selera
Lagi mencari ide Resep 👩🍳Bahulu Kemboja~ Selangor yang Bisa Manjain Lidah yang unik?, Resep 👩🍳Bahulu Kemboja~ Selangor yang Bikin Ngiler memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara menyajikan Langkah Mudah untuk Membuat 👩🍳Bahulu Kemboja~ Selangor, Lezat Sekali untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal 👩🍳Bahulu Kemboja~ Selangor yang enak selayaknya memiliki aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari 👩🍳Bahulu Kemboja~ Selangor, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan 👩🍳Bahulu Kemboja~ Selangor enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan spesial. Next merupakan gambar berkaitan dengan 👩🍳Bahulu Kemboja~ Selangor yang dapat kalian jadikan contoh.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat 👩🍳Bahulu Kemboja~ Selangor adalah 4-5 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak 👩🍳Bahulu Kemboja~ Selangor diperkirakan sekitar 1 jam.
Baca Juga
Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan 👩🍳Bahulu Kemboja~ Selangor sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat membuat 👩🍳Bahulu Kemboja~ Selangor menggunakan 9 jenis bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.
Bahulu Kemboja sejenis hidangan minum petang yang dikenali juga sebagai Kuih Bakar Pandan. Kuih ini termasuk dalam kategori kuih muih tradisional. Untuk mengekalkan keenakan dan keunikan kuih ini , antara bahan terpenting yang diperlukan adalah air pandan asli hasil tapisan daun pandan, tepung gandum,santan kelapa, telur, bijan, gula dan garam . Kuih bakar pandan yang sedap haruslah memiliki kerak atas yang berkaramel, berwarna perang,serta sangat harum baunya hasil dari taburan bijan dan daun pandan asli yang kita gunakan. Cara penyediaannya juga mudah dan tidak memerlukan bahan yang banyak, tapi ia menghasilkan kuih yg sangat sedap. Inspirasi resipi kakzaidah🌹 #merdekapassport
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan 👩🍳Bahulu Kemboja~ Selangor:
- 1 caw tepung gandum
- 2 santan kotak
- 1/4 caw air
- 1/2 caw gula pasir
- 2 biji telur
- Secubit garam
- Sedikit pewarna hijau
- 1/2 st Esen pandan (jika tidak menggunakan daun pandan)
- Bijan putih utk tabur
Cara untuk membuat 👩🍳Bahulu Kemboja~ Selangor
- Satukan semua bahan (kecuali bijan). Kacau sebati dan masukkan ke dalam pengisar. Kisar hingga halus dan tapis supaya tak berketul. Jika blender penuh; Kisar guna sekotak santan dahulu. Selebihnya tambah kemudian.
- Guna acuan bunga kemboja 8 kelopak. Oleskan sedikit minyak atau marjerin. Panaskan acuan dalam oven. (Ini penting untuk elak kuih melekat) Bila minyak dah panas, keluarkan acuan dari oven. Tuang adunan ke dalam acuan dan tabur bijan dengan secukupnya.
- Bakar pada suhu 190C selama 45-50 min. Masa mungkin berbeza ikut jenis dan saiz ketuhar masing-masing. Bila masak dan kelihatan garing diluar, keluarkan.
- Sedia untuk dihidang.
Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan 👩🍳Bahulu Kemboja~ Selangor yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!