'/> Cara Gampang Menyiapkan Biskut Arab (Egypt) Anti Gagal - Ragam Resepi

Cara Gampang Menyiapkan Biskut Arab (Egypt) Anti Gagal

Biskut Arab (Egypt)

Anda sedang mencari ide Bagaimana Menyiapkan Biskut Arab (Egypt) Anti Gagal yang unik?, Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Arab (Egypt), Lezat memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya sobat. orang-orang memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. dan kali ini saya akan membagikan panduan cara memasak Resep Biskut Arab (Egypt) Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Arab (Egypt) yang enak seharusnya mempunyai aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Arab (Egypt), mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan Biskut Arab (Egypt) yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian spesial. Selanjutnya adalah gambar mengenai Biskut Arab (Egypt) yang bisa kalian jadikan ide.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut Arab (Egypt) yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Biskut Arab (Egypt) menggunakan 5 bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

#cppassport Sumber asal: Cookpader Puan Nurul. Olahan semula: ha.lim39 : Alhamdulillah sempat siapkan cabaran #3c dengan tema Biskut Arab.Resepi asal Puan Nurul,k ha olah semula mengikut bahan yang ada di rumah sahaja.K.ha gunakan Pure Butter mengantikan minyak sapi dan gula perang menggantikan gula icing.Letak pewarna biru sedikit untuk penambah seri. Kebetulan pula di Kelantan masa ini tengah meningkat kes Covid -19 jadi tak ada keberanian untuk keluar membeli minyak sapi,guna sahaja mana-mana bahan yang ada.Alhamdulillah menjadi dan rasanya hampir sama,sedap dan wangi biskutnya. K.ha buat separuh adunan sahaja,dapatlah 24 biji biskutnya.Terima kasih Nurul untuk inspirasinya.

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Biskut Arab (Egypt):

  1. 1 cawan tepung gandum
  2. 4-5 camb penuh pure butter (Anchor Unsalted)
  3. Secubit garam (rock salt)
  4. 1/4 cawan gula perang
  5. 1/2 camt pewarna biru (Star Brand)

Cara untuk membuat Biskut Arab (Egypt)

  1. Gaul dan ramas tepung gandum dengan garam dan butter hingga menjadi seperti serbuk roti.
  2. Masukkan gula perang,adun hingga bercampur-rata.Kepalkan bulat-bulat,jika masih berderai tambah sedikit lagi butter hingga adunan boleh dikepal.
  3. Bahagi adunan kepada 2 bahagian.1 adunan plain dan 1 adunan letak dan adun dengan warna biru.
  4. Ambil secubit adunan plain dan secubit adunan biru.Bulatkan,letak di dalam cawan kertas.Buat sampai habis.
  5. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 160 C - 170 C selama 18 - 20 minit bergantung kepada jenis oven.Siap.
  6. Sejukkan sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara @ dihidangkan.

Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat Biskut Arab (Egypt) yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.