'/> Resep Kuih Makmur yang Bisa Manjain Lidah - Ragam Resepi

Resep Kuih Makmur yang Bisa Manjain Lidah

Kuih Makmur

Sedang mencari ide Cara Gampang Membuat Kuih Makmur, Lezat Sekali yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Kuih Makmur, Lezat memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kamu. para netizen memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan sharing tutorial cara menyajikan Resep Kuih Makmur Anti Gagal untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Kuih Makmur yang enak selayaknya memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Kuih Makmur, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan Kuih Makmur enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian spesial. Seterusnya adalah gambar tentang Kuih Makmur yang bisa Anda jadikan inspirasi.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Kuih Makmur adalah 40 keping. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Kuih Makmur diperkirakan sekitar 1 jam.

Baca Juga

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat Kuih Makmur yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Kuih Makmur menggunakan 11 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

#goldenapron Kuih orang lama yang masih ada penggemarnya.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Kuih Makmur:

  1. Bahan-bahan Kulit
  2. 3 cawan tepung gandum
  3. 125 gram minyak sapi (1 tin kecil)
  4. 2 sudu makan gula halus
  5. Secubit garam
  6. Bahan-bahan Inti
  7. 1 cawan serbuk kacang tanah
  8. 1/2 cawan susu pekat (anggaran)
  9. Bahan Salutan
  10. 1/2 cawan gula icing
  11. 1/2 cawan susu tepung

Cara untuk menyiapkan Kuih Makmur

  1. Sediakan bahan-bahan.
  2. Untuk Kulit: Sangai tepung terlebih dahulu. Kak Lat panaskan guna oven je. Suhu 200 selama 15 minit. Sejukkan kemudian diayak. Minyak sapi dicairkan. Kak Lat letak je tin minyak sapi tu atas oven. Mudahkan. Satukan semua bahan dan uli hingga menjadi doh. Rehatkan sebentar.
  3. Untuk Inti : Tuang serbuk kacang tanah ke dalam bekas. Masukkan susu pekat sikit demi sedikit sehingga mendapat bancuhan yang boleh dikepal. Ambil sedikit dan bulatkan atau buat bentuk bujur.
  4. Seterusnya, ambil sedikit bancuhan tepung dan buat lubang. Letak inti di dalamnya dan bentukkan. Sebenarnya, pada asalnya Kak Lat bercadang nak buat bentuk bulat. Sebab tu intinya bulat. Tapi dah tukar fikiran, nak buat bentuk bujur pulak. 😂 Jadi, jika cookpaders nak buat bentuk bujur, inti pun buat bujur juga ye 😘
  5. Buat hingga habis dan bakar suhu 170 selama 25 minit atau sehingga masak, ikut oven masing-masing ye.
  6. Biarkan sejuk kemudian bolehlah disalut dengan gula dan susu tepung yang telah disatukan. Simpan di dalam bekas kedap udara.

Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Kuih Makmur yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.