'/> Resep Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) Anti Gagal - Ragam Resepi

Resep Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) Anti Gagal

Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR)

Sedang mencari inspirasi Langkah Mudah untuk Menyiapkan Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) yang Bikin Ngiler yang unik?, Cara Gampang Membuat Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) yang Bikin Ngiler memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya Anda. masyarakat memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. dan kali ini saya akan sharing tutorial cara menghidangkan Resep Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) Anti Gagal untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) yang enak harusnya sih punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR), pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian spesial. Berikutnya merupakan gambar berkaitan dengan Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) yang dapat Anda jadikan contoh.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) adalah 5-6 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) diperkirakan sekitar 1 jam.

Baca Juga

Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa menyiapkan Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) menggunakan 17 jenis bahan dan 8 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Kuih Badak Kubang. Lebih kurang badak berendam dan koci. Atau open air koci. Hehe. Kuih taradisional orang Pahang yang asalnya datang dari daerah Chenor, Pahang. Kalau dulu, sebelum covid, wajib beli kuih badak kubang dan dodol kukus di Pekan Sari/Sehari Temerloh. Rindunya nak mengukur pasar pagi terpanjang di Malaysia tu. Rasanya memang seperti kuih koci tapi diletakkan diatas daun pisang secara terbuka. Selalu kalau nak makan, beli je. Terima kasih kepada cookpad, membuatkan anak jati Pahang ni, mencabar diri buat kuih tradisional negeri kelahiran sendiri. Kalau tak memang surrender laa kuih muih tradisi ni, mesti failed. Alhamdulillah, first time buat dan rasanya adalah 80% menjadi. Lulus laa. Hehe. Harap diri ni berlatih lagi masak masakan tradisional supaya tak hilang ditelan zaman. #merdekapassport

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR):

  1. Bahan Inti
  2. 3 keping kecil gula melaka *
  3. 1/2 cawan gula pasir *
  4. 3 helai daun pandan (simpul) *
  5. Secubit garam *
  6. 1 cawan air +
  7. 1 biji kelapa parut (putih sahaja)
  8. 2 sudu besar tepung gandum
  9. Bahan Kuih Badak Kubang
  10. 2 cawan tepung pulut
  11. 1/2 cawan tepung pulut hitam
  12. Air secukupnya
  13. 1 kg santan segar
  14. 1 sudu besar gula
  15. 2 sudu besar tepung gandum
  16. Daun pisang secukupnya
  17. Sedikit minyak

Langkah-langkah untuk membuat Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR)

  1. Masukkan bahan tanda * dalam pan. Kacau dan buar mendidih dan gula larut. Masukkan kelapa prut kacau sampai hampir kering.
  2. Tabur tepung gandum. Kacau sampai inti masak dan kering. Tutup api, sejukkan inti.
  3. Untuk kuih, panaskan pengukus. Alas loyang dengan daun pisang gunting bulat. Sapu sedikit minyak.
  4. Untuk doh, masukkan tepung pulut, tepung pulut hitam dan sedikit garam kedalam mangkuk. Kacau sebati.
  5. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga dapat doh macam kuih buah melaka.
  6. Bulat-bulatkan kecil. Letak inti kelapa ditengah, bulatkan semula. Susun atas daun pisang tadi.
  7. Untuk santan, bancuh santan, tepung gandum, garam sedikit dan gula sehingga sebati. Kalau rajin boleh kisar atau tapis.
  8. Tuang adunan santan dalam loyang. Jangan terlampau penuh. Kukus dengan api sederhana selama 10-15 minit. Siap.

Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.