Resep Biskut kacang hijau yang aromanya terlampau wangi yang Enak
Sedang mencari ide Resep Biskut kacang hijau yang aromanya terlampau wangi yang Bisa Manjain Lidah yang unik?, Resep Biskut kacang hijau yang aromanya terlampau wangi Anti Gagal memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya sobat. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan berbagi panduan cara menghidangkan Resep Biskut kacang hijau yang aromanya terlampau wangi Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut kacang hijau yang aromanya terlampau wangi yang enak selayaknya mempunyai aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut kacang hijau yang aromanya terlampau wangi, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan Biskut kacang hijau yang aromanya terlampau wangi enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian istimewa. Next merupakan gambar seputar Biskut kacang hijau yang aromanya terlampau wangi yang dapat kamu jadikan contoh.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut kacang hijau yang aromanya terlampau wangi adalah Sekeluarga. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Biskut kacang hijau yang aromanya terlampau wangi diperkirakan sekitar 30 minit.
Baca Juga
Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Biskut kacang hijau yang aromanya terlampau wangi sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat menyiapkan Biskut kacang hijau yang aromanya terlampau wangi menggunakan 6 bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.
Biskut kacang hijau (mung bean cookies) merupakan biskut kegemaran saya. Aromanya yang terlampau wangi merupakan penikmatan yang menyumbang kepada senyuman harian. Cubalah risipi ini tidak semestinya sempena raya.
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Biskut kacang hijau yang aromanya terlampau wangi:
- 100 g serbuk kacang hijau
- 50 g serbuk badam
- 40 g tepung rendah gluten
- 60 g gula serbuk
- 1/4 sudu teh garam halus
- 80 g minyak sayuran
Langkah-langkah untuk membuat Biskut kacang hijau yang aromanya terlampau wangi
- Tapiskan gula rendah gluten, gula serbuk, serbuk kacang hijau dan garam halus, kemudian kacau -gaul.
- Tambahkan minyak sayuran dan menjadikan dol.
- Ratakan dol setebal lebih kurang 0.8cm, potong dengan acuan biskut, pindah ke bakeware berkertas baking dengan pisau mentega bersama acuan dan kemudian barulah keluarkan acuannya supaya bentuk tetap kekal. Pastikan ia berjarak antara satu sama lain supaya tidak bersentuh lepas bakar.
- Panaskan ketuhar ke 150°C, bakar selama 12 minit, kemudian biarkan biskut di dalam ketuhar selama 10 minit.
- Keluarkan dari ketuhar, apabila kepanasan biskut turun ke suhu bilik, bolehlah dihidang atau simpan dalam bekas plastik atau kaca yang kering.
Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat Biskut kacang hijau yang aromanya terlampau wangi yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!