'/> Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Coklat Bijan yang Lezat - Ragam Resepi

Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Coklat Bijan yang Lezat

Biskut Coklat Bijan

Anda sedang mencari ide Resep Biskut Coklat Bijan Anti Gagal yang unik?, Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Coklat Bijan, Bisa Manjain Lidah memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. dan kali ini saya akan sharing panduan cara membuat Resep Biskut Coklat Bijan Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Coklat Bijan yang enak seharusnya memiliki aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Coklat Bijan, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Biskut Coklat Bijan yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian istimewa. Selanjutnya merupakan gambar mengenai Biskut Coklat Bijan yang dapat kalian jadikan contoh.

Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Biskut Coklat Bijan sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa menyiapkan Biskut Coklat Bijan menggunakan 9 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Resepi Asal dari Chef Elena (Pemenang Masterchef Australia,Season 8)

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Biskut Coklat Bijan:

  1. 150 gram buttercup
  2. 150 gram gula kastor
  3. 150 gram brown sugar
  4. 4 biji telur
  5. 1 sudu kecil esen vanila
  6. 1 sudu kecil baking powder*
  7. 50 gram serbuk koko*
  8. 200 gram tepung naik sendiri*
  9. serbuk bijan

Langkah-langkah untuk menyiapkan Biskut Coklat Bijan

  1. Tanda * adalah diayak bersama sama
  2. Gunakan kaedah double boiler,masukkan butter,kacau sehingga tidak berketul
  3. Selepas butter tidak berketul,masukkan gula kastor dan brown sugar bersama-sama,kacau sehingga gula sebati bersama butter
  4. Masukkan telur berserta esen vanilla kedalam bekas sedia rata,pastikan adunan betul betul cair dan sekata
  5. Angkat adunan,tutup api dari kaedah double boiler,sejukkan seketika selama 3minit,kemudian,masukkan perlahan lahan,adunan bertanda * kedalamnya,kacau rata (adunan memag melekit)
  6. Panaskan ketuhar pada 160'C,griskan loyang dengan butter,guna dua buah sudu,untuk bentukan adunan secara membulat (saiz ikut suka) ke atas loyang.tabur bijan di atas adunan yang telah diletakkan atas loyang.Bakar selamat 10 @ 15 minit pada 160'C,(ikut saiz oven).semasa biskut dibakar,adunan memag terbentuk rata seperti biskut,hasilnya sangat memuaskan,kerana resepi ini bertaraf 5 bintang di hotel.

Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Biskut Coklat Bijan yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.