Bagaimana Menyiapkan Biskut Tart ondeh - ondeh kurma # kurma # maraton raya Anti Gagal
Lagi mencari inspirasi Cara Gampang Menyiapkan Biskut Tart ondeh - ondeh kurma # kurma # maraton raya yang Lezat Sekali yang unik?, Cara Gampang Membuat Biskut Tart ondeh - ondeh kurma # kurma # maraton raya, Lezat Sekali memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya sobat. orang-orang memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara membuat Bagaimana Menyiapkan Biskut Tart ondeh - ondeh kurma # kurma # maraton raya, Enak Banget untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Tart ondeh - ondeh kurma # kurma # maraton raya yang enak seharusnya memiliki aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Tart ondeh - ondeh kurma # kurma # maraton raya, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika ingin menyiapkan Biskut Tart ondeh - ondeh kurma # kurma # maraton raya yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian istimewa. Next merupakan gambar seputar Biskut Tart ondeh - ondeh kurma # kurma # maraton raya yang dapat kamu jadikan ide.
Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Biskut Tart ondeh - ondeh kurma # kurma # maraton raya yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Biskut Tart ondeh - ondeh kurma # kurma # maraton raya menggunakan 11 bahan dan 3 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
Macam - macamlah kurma ni 😂😂. Selain banyak khasiat banyak juga kita boleh buat dgn kurma ni.Berbaki jem kurma yang ada dalam peti, hari ni buat tart lagi 😁 tapi kali ni versi biskut pula ala hipster, bercitarasa tradisional😅, Biskut tart ondeh-ondeh kurma. Biskutnya di buat dengan wangian pandan kelapa dan pure butter. Bersama jem kurmanya yg dimasak bersama gula melaka dan disaluti kelapa kering . Pasti Teruja untuk merasanya . Lagi - lagi jika pegemar kurma dan onde2 seperti saya.
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Biskut Tart ondeh - ondeh kurma # kurma # maraton raya:
- 250 g kurma dibuang biji
- 1/3 cawan gula melaka@ kabung
- 1/2 sudu kecil esen vanilla
- Sedikit garam
- 1 sudu besar butter (scs butter)
- Doh ondeh- ondeh
- 250 g Butter scs
- 400 g Tepung gandum
- 1 sb Susu pekat (tapi ila tak letak)
- 1 sk Pewarna pandan
- 1 sb perisa pandan coconut/pandan emulco
Cara untuk membuat Biskut Tart ondeh - ondeh kurma # kurma # maraton raya
- Masukkan kurma, gula melaka, butter,vanilla dan garam jem mestilah rasa (manis dan sedikit masin). Masak dengan api kecil sehingga pekat dan berkilat dan angkat sejukkan. Setelah sejuk masukan didalam peti sepaya jem itu mudah digentel bila kita nak gunakan nanti ya.(mudah digentel dalam keadaan sejuk) jem yg lembut menghasilkan kueh yg sangat sedap.
- Sebatikan butter, pandan coconut elmulco.dan sedikit pewarna hijau.kemudian masukkan tepung gaul menjadi doh kemudian terap doh
- Masukkan jem kurma kedalam kelapa kering kemudian letakkan inti diatas doh yang diterap tadi. Dan bakar tart dengan suhu 160°c (ikut pada ketuhar sendiri)atau sehingga masak.
Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat Biskut Tart ondeh - ondeh kurma # kurma # maraton raya yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!