Bagaimana Menyiapkan Biskut Arab (Egypt) Anti Gagal

Anda sedang mencari ide Resep Biskut Arab (Egypt) yang Bikin Ngiler yang unik?, Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Arab (Egypt) Anti Gagal memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kalian. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. dan kali ini saya akan berbagi tutorial cara menghidangkan Cara Gampang Membuat Biskut Arab (Egypt) yang Enak untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Arab (Egypt) yang enak seharusnya mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Arab (Egypt), pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika hendak menyiapkan Biskut Arab (Egypt) enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian istimewa. Selanjutnya adalah gambar mengenai Biskut Arab (Egypt) yang dapat Anda jadikan contoh.
Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan Biskut Arab (Egypt) sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat menyiapkan Biskut Arab (Egypt) menggunakan 5 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.
#cppassport Sumber asal: Cookpader Puan Nurul. Olahan semula: ha.lim39 : Alhamdulillah sempat siapkan cabaran #3c dengan tema Biskut Arab.Resepi asal Puan Nurul,k ha olah semula mengikut bahan yang ada di rumah sahaja.K.ha gunakan Pure Butter mengantikan minyak sapi dan gula perang menggantikan gula icing.Letak pewarna biru sedikit untuk penambah seri. Kebetulan pula di Kelantan masa ini tengah meningkat kes Covid -19 jadi tak ada keberanian untuk keluar membeli minyak sapi,guna sahaja mana-mana bahan yang ada.Alhamdulillah menjadi dan rasanya hampir sama,sedap dan wangi biskutnya. K.ha buat separuh adunan sahaja,dapatlah 24 biji biskutnya.Terima kasih Nurul untuk inspirasinya.
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Biskut Arab (Egypt):
- 1 cawan tepung gandum
- 4-5 camb penuh pure butter (Anchor Unsalted)
- Secubit garam (rock salt)
- 1/4 cawan gula perang
- 1/2 camt pewarna biru (Star Brand)
Cara untuk menyiapkan Biskut Arab (Egypt)
- Gaul dan ramas tepung gandum dengan garam dan butter hingga menjadi seperti serbuk roti.
- Masukkan gula perang,adun hingga bercampur-rata.Kepalkan bulat-bulat,jika masih berderai tambah sedikit lagi butter hingga adunan boleh dikepal.
- Bahagi adunan kepada 2 bahagian.1 adunan plain dan 1 adunan letak dan adun dengan warna biru.
- Ambil secubit adunan plain dan secubit adunan biru.Bulatkan,letak di dalam cawan kertas.Buat sampai habis.
- Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 160 C - 170 C selama 18 - 20 minit bergantung kepada jenis oven.Siap.
- Sejukkan sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara @ dihidangkan.
Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara membuat Biskut Arab (Egypt) yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!