'/> Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Susu Gebu, Lezat Sekali - Ragam Resepi

Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Susu Gebu, Lezat Sekali

Biskut Susu Gebu

Anda sedang mencari inspirasi Bagaimana Menyiapkan Biskut Susu Gebu, Lezat Sekali yang unik?, Cara Gampang Membuat Biskut Susu Gebu yang Bikin Ngiler memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. orang-orang memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara menyiapkan Cara Gampang Menyiapkan Biskut Susu Gebu Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Susu Gebu yang enak seharusnya memiliki aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Susu Gebu, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Biskut Susu Gebu yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian spesial. Next merupakan gambar seputar Biskut Susu Gebu yang bisa sobat jadikan contoh.

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Biskut Susu Gebu yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Biskut Susu Gebu menggunakan 4 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.

Mulut teringin nak kudap2..maka terjadilah biskut susu ni.. Sebenarnya saya reka je nama dia sebab saya tak tahu nama sebenar biskut ni 😆 3-4 hari lepas saya terjumpa video resepi ni di page orang Indonesia di laman FB..dia beritahu "cemilan 3 bahan" saja..tak ada pulak beritahu namanya 😅 Saya tertarik nak mencuba sebab hanya guna 3 bahan saja..iaitu telur, susu pekat & tepung jagung saja. Tapi sukatan resepinya sikit sangat..hanya dapat dlm 20 biji. Jadi saya gandakan 3 kali ganda daripada sukatan asal..dapat la 72 biji. Kalau di ikutkan biskut ni di bakar di atas dapur gas saja menggunakan magic pan..tapi memandangkan saya buat banyak, jadi saya bakar dlm oven terus. Rasanya seperti semperit susu sikit. Bezanya semperit susu menggunakan butter..biskut susu ni menggunakan telur..saya tambah sedikit esen vanila utk bagi lebih rasa & utk hilangkan hanyir telur..dan saya buat coraknya sekali sebab resepi asal tak buat corak.. Alhamdulillah, suami & anak2 suka makan..buat kudap2 ketika santai @ menonton tv..

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Biskut Susu Gebu:

  1. 3 biji kuning telur gred B
  2. 1/2 cawan susu pekat manis
  3. 2 1/2 cawan tepung jagung atau secukupnya
  4. 1 sudu teh esen vanila

Cara untuk menyiapkan Biskut Susu Gebu

  1. Kacau kuning telur bersama susu pekat. Kemudian, campur esen vanila. Yang ni saya tambah sendiri, resepi asal tak letak
  2. Campur tepung jagung sedikit demi sedikit. Kacau dgn sudu dulu. Bila ia semakin nak menjadi doh, gaul dgn tangan pulak. Ia akan menjadi doh yg tak keras sangat & sedikit melekit sebab penggunaan susu pekat & telur
  3. Bahagikan kpd 2 bahagian. Campur pewarna pink & kuning atau ikut warna yg di ingini. Bulat2kan sebesar biji guli atau ikut saiz yg di sukai
  4. Kemudian, tekan dengan garfu. Mula2 tekan melintang, then tekan menegak utk coraknya. Resepi asal dia bulatkan saja..tak buat corak macam ni
  5. Bakar di dlm oven pada suhu 150°c selama 15-20 minit atau hingga masak. Boleh jgk nak bakar di atas dapur gas menggunakan magic pan seperti resepi asal
  6. Sejukkan & boleh simpan di dlm bekas kedap udara

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara membuat Biskut Susu Gebu yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.