Cara Gampang Membuat Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² Anti Gagal
Lagi mencari inspirasi Resep Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² yang Lezat yang unik?, Bagaimana Membuat Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² Anti Gagal memang waktu ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kalian. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. nah kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara memasak Bagaimana Menyiapkan Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² yang Sempurna untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² yang enak seharusnya mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ², pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan spesial. Next merupakan gambar mengenai Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² yang dapat kalian jadikan contoh.
Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² memakai 9 jenis bahan dan 7 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.
#cppassport Biskut kedua Aznie lebaran kali ni. Biskut fav hubby tak lain tak bukan Biskut Mazola @ kacang. Suka betul Qaseh bila makan. Mula suruh dia rasa, dia tak nak. "Adik tak suka kacang yang ni" dia cakap. Suruh juga cuba makan satu. Lepas makan dia datang balik. "Boleh tak adik nak 5 je, sedap sangat" katanya.πEhhhh bukan tadi cakap tak suka kacang ni ke. "Adik saje je cakap macam tu, tapi adik memang suka. Tau kacang ni sedap sangat" katanya. Ayat bodek dia keluar dah. Habis makan dia tunjuk balang. " Yang tu adik punya tau, yang lain bagi kakak dengan abab (abang)"π€¦π»ββοΈTu diaaaa . Siap pesan awal-awal pulak tu. Biskut berasaskan kacang begitu popular di banyak negara. Taukah semua?? Sejarah kacang adalah dari Amerika Selatan, kemudian masuk ke Asia, timur melintasi Lautan Atlantik dan kembali lagi ke Amerika Utara. Biskut kacang pertama juga berasal dari Amerika Selatan juga. Manakala mentega kacang pertama kali diperkenalkan di Pesta Dunia St. Louis pada tahun 1904 dan menjadi sumber protein yang enak semasa perang dunia pertama.
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ²:
- 2 cawan kacang tanah
- 2 1/4 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 2 sudu besar butter
- 1/2 cawan gula halus
- Secubit garam
- 1/2 cawan minyak jagung mazola
- Bahan Sapuan
- 1 biji kuning telur untuk glaze
Langkah-langkah membuat Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ²
- Cara Kacang tanah disangai tanpa minyak. Buang kulit dan kisar sederhana halus. (Aznie beli kacang yang dah siap dikisar. Tapi Aznie sangai kejap supaya biskut tahan lebih lama)
- Satukan semua bahan kecuali minyak jagung dan kuning telur.
- Tuang sedikit demi sedikit minyak jagung hingga doh adunan boleh dibentuk.
- Canaikan dan terap dengan acuan pilihan (Aznie guna bentuk kacang)
- Susun biskut diatas dulang pembakar dan glaze dengan kuning telur. Letak kacang sebagai hiasan. Bakar dengan suhu 170 darjah celcius selama 20 minit @ hingga ia masak.
- Bakar dengan suhu 170 darjah celcius selama 20 minit @ hingga ia masak
-
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!