'/> Bagaimana Menyiapkan Biskut Arab yang Enak - Ragam Resepi

Bagaimana Menyiapkan Biskut Arab yang Enak

Biskut Arab

Sedang mencari ide Resep Biskut Arab Anti Gagal yang unik?, Resep Biskut Arab yang Bikin Ngiler memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya sobat. para netizen memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan berbagi panduan cara menyiapkan Resep Biskut Arab yang Menggugah Selera untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Arab yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Arab, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Biskut Arab enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian istimewa. Next adalah gambar seputar Biskut Arab yang dapat kamu jadikan contoh.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Arab adalah 51 biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Biskut Arab diperkirakan sekitar 20 minit.

Baca Juga

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Biskut Arab yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Biskut Arab memakai 4 bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

#3C #1stlove Cabaran 3C kali ini saya cooksnap daripada Latipah Nawawi. Tapi saya tak guna warna dan paper cup, tiada stok, huhu. Hanya guna 3 bahan utama sahaja. Wangi sangat kalau pakai minyak ghee tapi nak guna butter / majerin planta pun boleh. Gula boleh kurangkan kalau tak nak terlalu manis, 100g manis cukup rasa. Dalam resipi ni boleh buat 51 biji, saya gentel ada yang besar dan kecil. Kalau saiz kecil mungkin boleh hasilkan lebih dari 50 biji. Terpulang saiz masing-masing jumlah hasil biskut ya. Kalau tak nak golek dalam gula icing, sebelum bakar, boleh guna garfu tekan atas biskut supaya ada corak garis-garis, cantik juga.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Biskut Arab:

  1. 150 g / 1 tin kecil minyak ghee
  2. 100 g gula aising (anyak)
  3. 250 g tepung gandum(anyak)
  4. 50 g serbuk almond (optional)

Langkah-langkah untuk menyiapkan Biskut Arab

  1. Kacau ghee dan gula hingga sebati atau tukar warna.
  2. Tambah tepung gandum dan serbuk badam. Sebatikan.
  3. Gentelkan bentuk bebola.
  4. Bakar 150 darjah celsius. 20 minit. Jangan bakar lama, nanti jadi keras.
  5. Setelah sejuk, golek dalam gula aising kalau suka. Boleh simpan dalam botol kedap udara.

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Biskut Arab yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.