'/> Resep Puding coklat biskut Marie yang Lezat - Ragam Resepi

Resep Puding coklat biskut Marie yang Lezat

Puding coklat biskut Marie

Anda sedang mencari inspirasi Resep Puding coklat biskut Marie Anti Gagal yang unik?, Resep Puding coklat biskut Marie yang Menggugah Selera memang saat ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. nah kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara membuat Resep Puding coklat biskut Marie yang Bisa Manjain Lidah untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Puding coklat biskut Marie yang enak selayaknya mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Puding coklat biskut Marie, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Puding coklat biskut Marie yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan spesial. Next adalah gambar berkaitan dengan Puding coklat biskut Marie yang dapat kamu jadikan contoh.

Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan Puding coklat biskut Marie sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat membuat Puding coklat biskut Marie memakai 10 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

#goldenapron #mingguke20 #saturesepisatupohon Ini bukan kek batik tapi puding biskut marie, rasa macam kek batik cuma tekstur puding. Nampak pun dah tau rasa dia yg sedap, lepas tu di makan sejuk².. Rasa lemak² dgn biskut marie.. 😋😋

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Puding coklat biskut Marie:

  1. 200 g biskut marie
  2. 10 g agar serbuk
  3. 2 1/2 cwn air
  4. 1 cwn susu cair
  5. 1/2 cwn susu pekat
  6. 1/2 cwn tepung kastard
  7. 1 bj telur
  8. 3 sb butter
  9. 6 sb serbuk koko
  10. 8 sb milo

Langkah-langkah membuat Puding coklat biskut Marie

  1. Blend susu cair, telur, susu pekat dan tepung kastard hingga sebati.ketepikan
  2. Bancuh serbuk koko dan Milo bersama 1/2 cwn air panas, ketepikan. masak serbuk agar2 bersama 2 cwn air sehingga larut.tutup api
  3. Kemudian masukkan bahan2 yg di blend, ke dlm periuk agar tadi, masukkan bancuhan serbuk milo, butter kacau sehingga pekat dan adunan meletup2 menggunakan api kecil. Tutup api
  4. Garis loyang dgn minyak dan lapik plastik.spya senang nak keluarkan puding nnt(sya tak lapik plastik terlupa) tuang adunan puding nipis sja, susun biskut marie, kemudian tuang lagi adunan puding, ulang sampai adunan puding habis. Sejukkan baru potong.
  5. Note: * resepi ini kurang manis, sya tak letak gula langsung,kalau suka manis boleh tambah susu pekat ataupun gula. * Adunan puding ini cepat mengeras, kalau ia mengeras panaskan kembali dgn api perlahan, nnt adunan akan lembik kembali

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat Puding coklat biskut Marie yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.