'/> Resep Sambal Pecal Biskut Meri Istimewa with Bunga Turi (Mottainai: Substitute), Menggugah Selera - Ragam Resepi

Resep Sambal Pecal Biskut Meri Istimewa with Bunga Turi (Mottainai: Substitute), Menggugah Selera

Sambal Pecal Biskut Meri Istimewa with Bunga Turi (Mottainai: Substitute)

Anda sedang mencari ide Resep Sambal Pecal Biskut Meri Istimewa with Bunga Turi (Mottainai: Substitute) Anti Gagal yang unik?, Resep Sambal Pecal Biskut Meri Istimewa with Bunga Turi (Mottainai: Substitute) Anti Gagal memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya Anda. orang-orang memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara menghidangkan Resep Sambal Pecal Biskut Meri Istimewa with Bunga Turi (Mottainai: Substitute) Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Sambal Pecal Biskut Meri Istimewa with Bunga Turi (Mottainai: Substitute) yang enak seharusnya memiliki aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Sambal Pecal Biskut Meri Istimewa with Bunga Turi (Mottainai: Substitute), pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan Sambal Pecal Biskut Meri Istimewa with Bunga Turi (Mottainai: Substitute) yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian istimewa. Seterusnya adalah gambar mengenai Sambal Pecal Biskut Meri Istimewa with Bunga Turi (Mottainai: Substitute) yang dapat kamu jadikan wawasan.

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Sambal Pecal Biskut Meri Istimewa with Bunga Turi (Mottainai: Substitute) yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Sambal Pecal Biskut Meri Istimewa with Bunga Turi (Mottainai: Substitute) menggunakan 26 bahan dan 10 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.

#CookEveryPart3 BUNGA TURI & BISKUT MERI Bunga Turi sebagai ganti kepada sayuran lazim. Pucuk, bunga dan kacang daripada pokok turi semuanya boleh dimakan. Sebab tu Uchu tanam pokok ni. Lebih kurang kelor/gemunggal/mungai. Special pecal kali ni kerana kebetulan pokok turi mengeluarkan bunganya. Bukan selalu dapat tengok dan makan bunganya. Uchu celur dan jadikan bahan sayuran pecal disamping sayuran lain. Sambal/kuah pecal pula, Uchu cooksnap cookpader @halizajeran yang menggunakan ubi cekur dan daun limau purut dalam bahannya. Uchu menambah bahan rahsia daripada arwah mak untuk menghasilkan kuah kacang ketupat/nasi impit/satey dan sambal pecal yang menggunakan biskut meri kisar. Tujuannya untuk melikatkan dan menambahkan rasa lemak2 pada kuah kacang tanpa menggunakan santan.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Sambal Pecal Biskut Meri Istimewa with Bunga Turi (Mottainai: Substitute):

  1. Bahan Sambal Pecal (A)
  2. 300 g kacang tanah (goreng,kisar)
  3. 3 biji bawang besar (12 biji bawang rose)
  4. 10 biji cili kering
  5. 8 biji cili padi
  6. 4 ulas bawang putih
  7. 6 biji ubi cekur
  8. 4 helai daun limau purut (buang urat tengah)
  9. 150 g udang geragau
  10. 4 keping biskut meri (dikisar halus)
  11. Bahan Sambal Pecal (B)
  12. 1 cawan gula merah
  13. 1/4 cawan gula perang
  14. 1 sudu besar pes asam jawa
  15. 1 sudu teh garam
  16. Bahan Sayuran Pecal
  17. 1 mangkuk bunga turi/geti
  18. 1 mangkuk pucuk ubi/kangkung
  19. 1 mangkuk kacang panjang
  20. 1 mangkuk taugeh
  21. 2 batang timun
  22. 8 biji terung kecil/terung hijau
  23. 2 peket tempe (digoreng, dihiris)
  24. 6 keping tauhu putih (digoreng, dihiris)
  25. 8 biji telur rebus
  26. (Sayur lain yang sesuai)

Cara untuk membuat Sambal Pecal Biskut Meri Istimewa with Bunga Turi (Mottainai: Substitute)

  1. Ubi cekur dan daun cekur baru dituai dari pasu sebagai salam pengenalan kepada belum kenal.
  2. Goreng kacang dengan sedikit minyak sehingga kacang masak. Toskan. Kemudian goreng bahan hirisan sehingga keperangan. Toskan. Goreng juga udang geragau/kering.
  3. Kisar kacang. Kemudian kisar bahan hirisan yang telah digoreng.
  4. Campurkan bahan kisar tadi bersama serbuk udang kering, pes asam jawa dan juga gula merah dan semua Bahan Pecal (B). (Jika nak simpan sebagai stok frozen, sebaik2nya guna pes adam jawa. Atau boleh tambahkan air asam jawa kemudian ketika nak masak kuah pecal)
  5. Masukkan sambal pecal ke dalam periuk. Tambahkan air secukupnya. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa.
  6. Rahsia Uchu buat sambal pecal/kuah kacang: kisar biskut meri sehingga halus. Masukkan ke dalam kuah dan kacau sehingga sebati dan tak berketul. Tujuan untuk memekatkan dan melemaknya sedikit kuah tanpa santan. (Boleh campur biskut meri siap2 dalam langkah 4 jika nak buat stok frozen)
  7. Bunga turi/bunga geti: buangkan bahagian butir debunganya.
  8. Celur bunga turi. Toskan. Ulang mencelur sayuran lain seperti pucuk ubi, kangkung, terung, taugeh dan kacang panjang. Potong/hiris timun dan sayuran lain jika suka. Rebus juga telur.
  9. Gorengkan tauhu dan tempe sehingga kekuningan.
  10. Susunkan sayuran celur, tauhu, tempe dan telur dalam pinggan. Sedia dimakan bersama sambal pecal.

Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Sambal Pecal Biskut Meri Istimewa with Bunga Turi (Mottainai: Substitute) yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.