'/> Resep Kek Lapis Masam Manis yang Enak Banget - Ragam Resepi

Resep Kek Lapis Masam Manis yang Enak Banget

Kek Lapis Masam Manis

Anda sedang mencari ide Resep Kek Lapis Masam Manis yang Bikin Ngiler yang unik?, Cara Gampang Membuat Kek Lapis Masam Manis Anti Gagal memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya Anda. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. nah kali ini saya akan membagikan panduan cara membuat Resep Kek Lapis Masam Manis Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Kek Lapis Masam Manis yang enak selayaknya punya aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Kek Lapis Masam Manis, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan Kek Lapis Masam Manis yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan spesial. Selanjutnya adalah gambar tentang Kek Lapis Masam Manis yang bisa sobat jadikan ide.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Kek Lapis Masam Manis diperkirakan sekitar 50-60 minit.

Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan Kek Lapis Masam Manis sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa menyiapkan Kek Lapis Masam Manis menggunakan 11 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.

Baca Juga

Resepi kek ni sgt moist dan tidak terlalu manis.. Selamat mencuba... ✌️ ByWawaWaheeda

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Kek Lapis Masam Manis:

  1. 300 gm butter/marjerin
  2. 100 gm gula castor
  3. 300 gm tepung biskut marie
  4. 10 biji telur
  5. 75 gm air sejuk
  6. 300 gm susu pekat
  7. 1 sdm ovelet
  8. 1 sk esen vanilla
  9. Sedikit pes pandan
  10. Sedikit warna kuning
  11. Asam haw flakes

Langkah-langkah untuk membuat Kek Lapis Masam Manis

  1. Pukul telur + ovelet + esen vanilla + gula castor + tepung biskut Marie + air sejuk pukul sampai sebati (adunan A)
  2. Di bekas lain masukkn butter/marjerin + susu pukul hingga gebu kemudian masukkn adunan ini ke dlm adunan A pukul sebati.. Kemudian bahagi ke 2 bahagian d warnakan dgn kaler hijau dan kuning...
  3. Skarang masa utk melapis kek... letak adunan warna kuning sebanyak 6 sudu dan ratakan then susun asam dan bakar guna api atas bawah selama 15-20 mnt atau sehingga kekuningan dgn suhu 150 C ikut kepanasan oven masking-masing.
  4. Setelah masak keluarkan dan tekan-tekan menggunakan penekan kek utk dpt kn permukaan yg rata then lapiskan dgn warna hijau dan susun asam... ulang langkah yg sama sehingga habis adunan. Selepas lapisan pertama masak matikan api bawah kerana kek memerlukan api atas sahaja...
  5. Utk lapisan terakhir hidup kan api atas dan bawah Bakar selama 10-15 mnt atau sehingga kek masak... Selamat Mencuba

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Kek Lapis Masam Manis yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.