'/> Resep Biskut Ketupat Raya yang Lezat - Ragam Resepi

Resep Biskut Ketupat Raya yang Lezat

Biskut Ketupat Raya

Sedang mencari ide Bagaimana Membuat Biskut Ketupat Raya, Sempurna yang unik?, Resep Biskut Ketupat Raya, Lezat memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kamu. orang-orang memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. dan kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara membuat Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Ketupat Raya yang Enak untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Ketupat Raya yang enak harusnya sih punya aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Ketupat Raya, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Biskut Ketupat Raya enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian istimewa. Berikutnya adalah gambar tentang Biskut Ketupat Raya yang dapat kalian jadikan contoh.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Ketupat Raya adalah 100 keping. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut Ketupat Raya yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Biskut Ketupat Raya memakai 12 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Sempena Hari Raya Pertama Cookpad Malaysia, kita raikan dengan biskut ketupat simbol makanan tradisi melayu dalam bentuk pastry, biskut lama yang di beri penampilan baru .. #RayaPertama #CookpadMalaysia #PeraduanResipi

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Biskut Ketupat Raya:

  1. 250 gm marjerin
  2. 125 gm gula caster
  3. 1 kuning telur
  4. 320 gm tepung gandum
  5. Putih telur untuk pelekat
  6. Tambahan Doh Kastard :
  7. 1 sudu makan tepung kastard
  8. 1/2 sudu teh esen vanilla
  9. sedikit pewarna kuning
  10. Tambahan Doh Pandan :
  11. 2 sudu kecil pandan emulco
  12. sedikit pewarna hijau apple

Langkah-langkah untuk membuat Biskut Ketupat Raya

  1. Putar marjerin dan gula dengan senduk kayu hingga sebati. Masukkan telur, putar hingga rata. Masukkan tepung dan uli menjadi doh yang lembut.
  2. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian : 1 bahagian di tambah tepung kastard, esen vanilla dan pewarna kuning 1 bahagian di tambah pandan emulco dan pewarna hijau.
  3. Bungkus dalam plastik dan leperkan ketebalan 1 cm. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam. Keluarkan dan canai kedua-dua doh di atas 2 keping plastik. Potong ketebalan 1 cm setiap satu.
  4. Susun 3 jalur berselang warna, sapu putih telur sebagai pelekat. Buat 3 susunan dan tindihkan menjadi satu log. Bungkus dan simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam. Setelah di keluarkan dari peti sejuk, biarkan sebentar supaya doh lembut.
  5. Potong menggunakan pomotong plastik atau pisau tajam. Bakar pada suhu 150C selama 15-20 minit.

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Biskut Ketupat Raya yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide dalam berjualan makanan. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.