Resep Biskut Suji Makmur yang Lezat
Sedang mencari ide Bagaimana Membuat Biskut Suji Makmur yang Enak yang unik?, Resep Biskut Suji Makmur yang Bisa Manjain Lidah memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kalian. para netizen memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. nah kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara memasak Bagaimana Menyiapkan Biskut Suji Makmur, Lezat untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Suji Makmur yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Suji Makmur, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan Biskut Suji Makmur enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian istimewa. Next adalah gambar seputar Biskut Suji Makmur yang dapat kamu jadikan ide.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut Suji Makmur yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Biskut Suji Makmur memakai 8 bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.
#bazaarramadan #goldenapron2020 Minggu terakhir puasa ni mesti ramai yang tengah busy membakar kuih. Walaupun tahun ini kita tak beraya seperti tahun sebelumnya, kuih raya mesti tersusun diatas meja. Bolehlah anak-anak makan sambil menonton tv. Saya suka sangat kuih atau biskut tradisional. Salah satunya adalah suji Makmur yang berisi kacang tanah yang telah di panggang dan dikisar. Sedapnya Bila masuk kedalam mulut. Terus melekat dilelangit mulut. 😂 Nak mencari biskut raya yang sedap bukan senang. Bagi saya, Kalau harganya biskut tu mahal dan menggunakan kualiti bahan-bahan yang bagus, tidak menjadi masalah. Tapi bukan semua orang boleh beli biskut yang mahal sebab banyak lagi jenis biskut Yang lain untuk di beli. Jadi hari ni saya kongsikan resipi yang bertahun saya buat. Selamat mencuba.
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Biskut Suji Makmur:
- 1 kg tepung gandum
- 3/4 cawan gula icing
- 500 gram minyak sapi
- (BAHAN INTI)
- 2 cawan kacang tanah (shantung)
- 3/4 cawan susu pekat
- (BAHAN SALUTAN)
- 2 cawan gula icing
Cara membuat Biskut Suji Makmur
- Sangai tepung Dengan menggunakan api sederhana kecil selama 10 minit sehingga tepung berketul-ketul. Sejukkan Kemudian ayak bersama gula icing.
- Cairkan minyak sapi, biarkan suam. Kemudian tuang ke dalam mangkuk yang berisi tepung dan gula icing. Adun sehingga menjadi doh yang lembut dan boleh dikepal.
- Untuk menyediakan inti kacang, kisar kacang yang telah di panggang dan dibuang kulit. Kemudian campurkan bersama susu pekat. Gaul sebati.
- Sukat adunan menggunakan sudu penyukat supaya sama besar. Isikan inti kacang. Bentukkan dan susun kedalam loyang. Bakar selama 10-15 minit.
- Bila biskut Makmur sudah sejuk, salutkan dengan gula icing yang telah di ayak. (part salut gula Lupa nak ambil gambar)
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Biskut Suji Makmur yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!