'/> Bagaimana Membuat Biskut Arab Anti Gagal - Ragam Resepi

Bagaimana Membuat Biskut Arab Anti Gagal

Biskut Arab

Lagi mencari inspirasi Resep Biskut Arab, Sempurna yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Biskut Arab Anti Gagal memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya sobat. masyarakat memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. nah kali ini saya akan membagikan panduan cara menyajikan Bagaimana Membuat Biskut Arab yang Enak Banget untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Arab yang enak harusnya sih memiliki aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Arab, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau mau menyiapkan Biskut Arab enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian istimewa. Seterusnya merupakan gambar berkaitan dengan Biskut Arab yang bisa sobat jadikan ide.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Arab adalah 46 Pcs. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Biskut Arab diperkirakan sekitar 1 Jam.

Baca Juga

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Biskut Arab yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Biskut Arab menggunakan 10 bahan dan 3 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

#3C #cppassport #madebyjeehan #cookpadmalaysia Assalamu'alaikum Cookpadians... Selamat hari raya ma'af Zahir batin 🙏🙏🙏. Joint challenge #3C ni saya Recook biskut Arab resepi dari Cookpader Kak Yusfarisyia. Baru siap petang tadi buat,tak sempat snap cantik kerana hari dah senja😁. Insyaallah esok saya snap cantik😊

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Biskut Arab:

  1. 1/2 Cawan Ghee Minyak Sapi
  2. 1/4 Sdk Garam halus
  3. 1/4 Cawan Gula Aising
  4. 1/4 Cawan Tepung Susu
  5. 1 Cawan Tepung Gandum
  6. Garnish :
  7. Cherry merah
  8. Dusting/Bahan Salut :
  9. 75 g Gula Aising
  10. 75 g Susu Tepung

Langkah-langkah untuk membuat Biskut Arab

  1. Satukan ghee,garam, gula aising,dan tepung Susu, kacau sebati dengan menggunakan spatula.
  2. Masukan tepung gandum, gaulkan sebati hingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.
  3. Bentukan doh menjadi Bebola kecil (@7-8 g). Susun di atas dulang,letak potongan ceri merah, bakar dan Oven selama 25-30 Minit dengan Suhu 130 darjah Celcius. Keluarkan Biskut, biarkan sejuk lalu dusting atau coating dengan campuran Gula Aising dan tepung Susu. Letak di atas paper cup. Dan simpan dalam Balang. Selamat mencuba dan semoga berjaya 😘😘😘

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Biskut Arab yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.