'/> Resep Biskut Kacang (Mazola) yang Lezat - Ragam Resepi

Resep Biskut Kacang (Mazola) yang Lezat

Biskut Kacang (Mazola)

Lagi mencari inspirasi Cara Gampang Menyiapkan Biskut Kacang (Mazola), Enak Banget yang unik?, Resep Biskut Kacang (Mazola) Anti Gagal memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya Anda. para netizen memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan membagikan panduan cara menghidangkan Cara Gampang Membuat Biskut Kacang (Mazola) Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Kacang (Mazola) yang enak seharusnya mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Kacang (Mazola), mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Biskut Kacang (Mazola) yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan istimewa. Next merupakan gambar berkaitan dengan Biskut Kacang (Mazola) yang bisa kalian jadikan wawasan.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Kacang (Mazola) adalah 210 biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Biskut Kacang (Mazola) sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat menyiapkan Biskut Kacang (Mazola) menggunakan 9 bahan dan 3 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.

Baca Juga

Hari ni (01/05/2021) teman mak pergi vaksin sebab hari ni khas untuk warga emas. Mak merupakan insan pertama di dalam keluarga kami yang menerima vaksin Covid selepas anak bujang dan anak saudara (frontliners). Kira berdebar juga la sewaktu pergi menemani mak. Alhamdulillah semua nya berjalan dengan lancar walaupun ada sedikit tindak balas vaksin. Biskut mazola biskut kegemaran mak dan suami saya. Mak saya seorang yang tak makan mentega, susu dan keju. Kadang tu kami adik beradik terpaksa bohong sunat kalau dia nak makan sesuatu yang pada hal bahan di dalam nya ada mengandungi bahan-bahan yang dia tak nak makan. Kadang tu dia boleh bau dan rasa jika ada bahan-bahan yang dia tak suka apabila dia mencuba makan. Jadi kalau hari raya mak tak layan kek-kek premium dan biskut-biskut premium.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Biskut Kacang (Mazola):

  1. 4 1/2 cawan tepung gandum
  2. 4 cawan kacang kisar
  3. 2 sudu kecil garam
  4. 1 cawan gula aising
  5. 1 1/2 cawan minyak jagung
  6. Bahan sapu
  7. 3 biji kuning telur
  8. 2-3 titik pewarna kuning
  9. Kacang tanah untuk hiasan (dibakar 5 minit)

Langkah-langkah membuat Biskut Kacang (Mazola)

  1. Satukan garam dan tepung gandum. Kacau rata. Ayakkan gula aising ke dalam adunan tepung. Masukkan kacang kisar.
  2. Masukkan minyak sedikit demi sedikit sambil diuli. Bulat-bulatkan dan susun di dalam dulang. Hias dengan sebiji kacang tanah setiap satu di atas nya. Tekankan sedikit.
  3. Satukan kuning telur dan pewarna kuning. Sapu pada atas biskut. Panaskan oven 170’c (bergantung pada oven masing-masing) dan bakar 20-23 minit/masak. Sejukkan biskut dahulu sebelum dikeluarkan dan simpan ke dalam bekas kedap udara.

Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat Biskut Kacang (Mazola) yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.