Cara Gampang Menyiapkan ALMOND LONDON Resipi Baru Anti Gagal
Lagi mencari inspirasi Langkah Mudah untuk Menyiapkan ALMOND LONDON Resipi Baru yang Bikin Ngiler yang unik?, Resep ALMOND LONDON Resipi Baru, Sempurna memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kamu. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan tutorial cara membuat Cara Gampang Menyiapkan ALMOND LONDON Resipi Baru yang Sempurna untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal ALMOND LONDON Resipi Baru yang enak selayaknya punya aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari ALMOND LONDON Resipi Baru, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau mau menyiapkan ALMOND LONDON Resipi Baru yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian spesial. Berikutnya merupakan gambar seputar ALMOND LONDON Resipi Baru yang dapat kamu jadikan wawasan.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat ALMOND LONDON Resipi Baru adalah 120 biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak ALMOND LONDON Resipi Baru diperkirakan sekitar 2 Jam.
Baca Juga
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah ALMOND LONDON Resipi Baru yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan ALMOND LONDON Resipi Baru menggunakan 20 bahan dan 16 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.
Selamat Menjamu Selera!😊
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan ALMOND LONDON Resipi Baru:
- 150 gm Mentega suhu bilik (Golden Churn Butter)
- 80 gm Gula tepung
- 1 biji Telur
- 1/2 sudu teh Esen vanila
- 20 gm Serbuk badam
- 20 gm Serbuk susu
- 1 sudu besar Tepung beras
- 100 gm Tepung Jagung /Maizena
- 150 gm Tepung gandum (Redrose Flour)/Kunci biru
- 1/2 sudu teh Serbuk penaik
- 1/8 sudu kecil Garam halus
- 150 gm Kacang Badam Panggang
- 400 gm Tulip Coklat Gelap Compound
- 1 sudu teh Mentega Suhu bilik
- 100 gm Coklat putih
- Secukup rasa Gula-gula aising berbentuk Hati
- Secukup rasa Cip Coklat separa manis Hershey Mini (Optional)
- Secukup rasa Cip Coklat putih Mini (Optional)
- Secukup rasa Badam cincang panggang
- Secukup rasa Cawan Kertas
Cara untuk membuat ALMOND LONDON Resipi Baru
- Sediakan bahan-bahan
- Susunkan cawan kertas di atas dulang, ketepikan
- Ayak menjadi satu dalam mangkuk, susu tepung, tepung beras, tepung jagung, tepung gandum, dan serbuk penaik. Ketepikan
- Masukkan ke dalam mangkuk adunan, mentega dan gula tepung adunkan sehingga rata dengan kelajuan rendah
- Masukkan telur dan esen vanilla teruskan mengadun sehingga bercampur rata, masukkan serbuk badam, adun sehingga rata
- Masukkan bahan kering yang telah diayak secara beransur-ansur, sambil diadun untuk seketika sahaja pada kelajuan rendah sehingga bercampur rata. Setelah adunan selesai simpankan di dalam peti sejuk selama 30 minit
- Ambilkan sedikit adunan, bulatkan dan tekan sedikit menggunakaan jari telunjuk anda, kemudian letakkan sebiji kacang badam panggang di tengahnya dan dibentuk oval/bujur. Susunkan di atas loyang yang telah dialas dengan kertas minyak. Ulang sehingga selesai.
- Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah Celsius selama 10 minit dan bakar ALMOND LONDON selama 15-20 minit sehingga masak. Selepas masak, keluarkan dan susunkan di aras rak penyejuk, biarkan sehingga betul-betul sejuk
- Cairkan coklat putih dan masukkan ke dalam piping bag.
- Cairkan coklat gelap compound dengan teknik double boiled/masukkan ke dalam microwave selama 1 minit, setelah cair masukkan 1 sudu kecil mentega kacau rata. Ambilkan sebiji ALMOND LONDON dan celupkan ke dalam coklat gelap compound cair dan masukkan ke dalam cawan kertas.
- Hiaskan dengan coklat putih, gula-gula aising bernbentuk hati dan badam cincang panggang
- Biarkan sehingga coklat mengeras, selepas itu masukkan ke dalam balang kedap udara.
- Taddaaaaa... ALMOND LONDON sudah siap
- Nyam nyam nyam 😁🤤🤤🤤
- Tangkap 📸 sekali lagi
- Selamat mencuba dan semoga berjaya😘😘😘 NB : Tak jadi nak gunakan HERSHEY'S Mini Coklat Cip separa manis dan yang berwarna putih. Tapi kalau kamu semua nak gunakan sebagain hiasan boleh juga.😁
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan ALMOND LONDON Resipi Baru yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!