Resep Biskut Mama Carey Aiskrim yang Bisa Manjain Lidah
Anda sedang mencari inspirasi Cara Gampang Menyiapkan Biskut Mama Carey Aiskrim, Enak Banget yang unik?, Resep Biskut Mama Carey Aiskrim Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kalian. orang-orang memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. nah kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara menghidangkan Cara Gampang Menyiapkan Biskut Mama Carey Aiskrim, Menggugah Selera untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Mama Carey Aiskrim yang enak selayaknya mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Mama Carey Aiskrim, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika hendak menyiapkan Biskut Mama Carey Aiskrim enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian istimewa. Berikutnya adalah gambar mengenai Biskut Mama Carey Aiskrim yang bisa kamu jadikan ide.
Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Biskut Mama Carey Aiskrim sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat menyiapkan Biskut Mama Carey Aiskrim memakai 16 bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.
#bazaarramadan #week6 Biskut mama carey yg merupakan biskut legend ini menjadi kegemaran saya kerana rupanya yg cantik & cara buatnya yg menarik hati saya. Sangat teruja bila membuatnya..walaupun ia agak rumit & mengambil masa utk di siapkan tapi saya seronok & puas hati bila tengok hasilnya..sebelum ini saya pernah buat bentuk hati & deco bentuk bunga..kemudian saya buat bentuk tembikai yg menjadi corak kegemaran saya..kali ini saya mencuba buat bentuk aiskrim pula disebabkan saya ada acuan aiskrim..perisanya saya ubah kpd red velvet..ternyata ia lebih sedap drp yg biasa saya buat perisa vanila saja. Seronok bila tengok anak2 menikmati biskut ini sambil menjilat-jilat seperti aiskrim betul..sambil bersembang perisa aiskrim apa yg dapat disebabkan warnanya yg warna warni seperti ada aiskrim strawberi, jagung, oren & vanila..
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Biskut Mama Carey Aiskrim:
- biskut
- 🍦 250gm buttercup
- 🍦 1 cwn gula aising - di ayak
- 🍦 1 biji kuning telur A
- 🍦 1 sudu teh red velvet emulco
- (jika tiada, boleh guna esen vanila)
- 🍦 3-4 titik pewarna maroon
- 🍦 2 1/2 cwn tepung gandum*
- 🍦 1 1/2 cwn tepung jagung*
- (bahan2 bertanda * di ayak)
- 🍦 pewarna merah, kuning & oren
- 🍦 manik warna
- topping aising
- 🍦 1 biji putih telur A
- 🍦 3/4 cwn gula aising - di ayak
- 🍦 1 sudu besar tepung jagung
Cara untuk menyiapkan Biskut Mama Carey Aiskrim
- (Biskut) Pukul butter & gula hingga kembang. Masukkan telur, red velvet emulco & pewarna maroon. Pukul hingga sebati
- Masukkan tepung2 yg telah di ayak & gaul dgn tangan hingga menjadi doh. Canai & tekap dgn acuan bentuk aiskrim. Bakar pada suhu 150•c selama 10 minit api atas bwh. Bakar separuh masak saja sebab nanti lepas letak aising ia akan di bakar semula
- (Topping Aising) Pukul putih telur hingga kembang & bertanduk. Masukkan gula aising & tepung jagung. Pukul lagi hingga pekat & likat. Bahagi 4 bahagian & campur pewarna. Satu bahagian di biarkan putih. Masukkan ke dlm piping bag
- Rujuk pada gambar. Paip warna merah dulu di atas biskut. Paip pula warna kuning di bawahnya. Nak letak warna putih di bawah warna kuning pun boleh, tapi yg ni saya tak letak. Kemudian paip warna oren sebagai kon aiskrim & lukis coraknya dgn warna putih. Bakar semula pada suhu 140•c selama 5-10 minit api bawah saja. Aisingnya akan masak bila di sentuh dgn jari ia keras & tak melekit.
Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Biskut Mama Carey Aiskrim yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!