'/> Langkah Mudah untuk Menyiapkan Samprit Susu sukatan cawan yang Lezat - Ragam Resepi

Langkah Mudah untuk Menyiapkan Samprit Susu sukatan cawan yang Lezat

Samprit Susu sukatan cawan

Sedang mencari inspirasi Resep Samprit Susu sukatan cawan Anti Gagal yang unik?, Langkah Mudah untuk Membuat Samprit Susu sukatan cawan, Sempurna memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi panduan cara membuat Langkah Mudah untuk Menyiapkan Samprit Susu sukatan cawan Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Samprit Susu sukatan cawan yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Samprit Susu sukatan cawan, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Samprit Susu sukatan cawan yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian istimewa. Berikutnya adalah gambar tentang Samprit Susu sukatan cawan yang dapat kamu jadikan wawasan.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Samprit Susu sukatan cawan adalah 2 balang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Samprit Susu sukatan cawan diperkirakan sekitar 30minit.

Baca Juga

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Samprit Susu sukatan cawan yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Samprit Susu sukatan cawan memakai 6 bahan dan 8 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

Resepi ini telah dikongsi daripada Resepi Samprit Susu Puan Leeina Qaliena. Bagi saya resepi ini paling menjadi setakat yang pernah saya cuba sebelum ini.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Samprit Susu sukatan cawan:

  1. 250 g Pure Butter 🧈 Salted
  2. 1/2 cawan susu pekat (kalau nak manis blh lebihkan sedikit)
  3. 4 cawan Tepung Jagung
  4. 1 sudu besar Tepung Kastard
  5. 1 sudu teh esen vanila
  6. 50 g susu freshmilk (optional je kalau nak bagi lembut sket adunan)

Cara untuk menyiapkan Samprit Susu sukatan cawan

  1. Masukkan butter yang masih sejuk ke dalam mangkuk
  2. Masukkan susu pekat manis & tepung kastard
  3. Masukkan esen vanila
  4. Masukkan Tepung Jagung yang diayak
  5. Ratakan adunan menggunakan sudip kayu & apabila telah diratakan sebati, masukkan sedikit susu freshmilk (optional) sorry xde gambar
  6. Kemudian gaul guna tangan pula dan doh kan supaya senang nak masukkan dalam acuan.
  7. Kemudian masukkan ke dalam acuan, xkisah nak guna acuan apa pun. Saya campur je 😂. Sambil tu bolehlah panaskan ketuhar panas suhu 160•c. Dan bakar selama 20-25minit mengikut ketuhar masing2.
  8. Telah siap dibakar, sejukkan dan simpan didalam bekas kedap udara. Dan sedia untuk dijamu. Selamat Menjamu Selera 😘

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Samprit Susu sukatan cawan yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.