Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Lidah Kucing Pelangi Anti Gagal
Lagi mencari inspirasi Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Lidah Kucing Pelangi, Lezat yang unik?, Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Lidah Kucing Pelangi yang Enak memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kamu. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi panduan cara membuat Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Lidah Kucing Pelangi yang Enak untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Lidah Kucing Pelangi yang enak seharusnya punya aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Lidah Kucing Pelangi, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Biskut Lidah Kucing Pelangi yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian spesial. Selanjutnya adalah gambar seputar Biskut Lidah Kucing Pelangi yang dapat Anda jadikan contoh.
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut Lidah Kucing Pelangi yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Biskut Lidah Kucing Pelangi menggunakan 9 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.
Cedok dan ubahsuai resepi.asalnya dari fb sheila rusly..sheila kata dia cedok dari resepi ckg azlina ina..tapi bila google2,resepi asal adalah dari Citarasawan,pernah masuk majalah aroma Nov-Dec 2013 yang menjadi biskut terbaru pada masa itu.. #goldenapron2020
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Biskut Lidah Kucing Pelangi:
- 250 g butter
- 150 g gula kastor
- 1 st esen vanila
- 2 cwn tepung rose/tepung gandum
- 1/2 cwn tepung jagung
- 1 st empleks
- (kalau takde guna tepung beras)
- 3 sb serbuk badam (optional)
- 3 bj putih telur gred A
Langkah-langkah untuk membuat Biskut Lidah Kucing Pelangi
- Ayak tepung rose,tepung jagung dan empleks.
- Putar butter dan gula kastor sehingga kembang,masukkan putih telur sedikit demi sedikit sambil mix.
- Masukkan tepung2 yang diayak dan juga serbuk badam. Kacau sebati.
- Bahagikan adunan kepada beberapa warna kesukaan ke dalam piping bag.
- Gunting sikit bhgn hujung piping bag. Pipekan batter/adunan ke atas acuan yang telah digris.
- Bakar pada suhu 150C,selama 8-10minit..jgn biarkan sehingga perang,nanti warna biskut jadi pudar.kalau biskut tu boleh ditolak dan gelongsor dari acuan,kira masak la tu..👌
Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Biskut Lidah Kucing Pelangi yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!